USA presidendi tagandamisuurimise keskmesse on tõusnud vilepuhuja kiri (9)

BNS
Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: SAUL LOEB / AFP

USA presidendi Donald Trumpi tagandamisuurimise keskmesse on tõusnud vilepuhuja kaebus, mille avalikustamist parajasti nõutakse.

Kaebekirja kaudu sai muu hulgaks teatavaks vaidlusalune telefonikõne Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga.

USA esinajatekoda ja Senat on otsustanud, et kirjast tehakse avalik dokument. Läbipaistvust kaebekirja osas nõudis teiste seas ka Trump ise.

Telekanali CNN andmetel puudutab kaebekiri osaliselt kõne Zelenskõiga, kuid mõnede senaatorite sõnul on seal mainitud ka teisi allikaid ja tunnistajaid.

USA meedia kirjutas kogu kolmapäeva, et telefonikõne kohta kaebuse esitanud Ühendriikide luurekogukonna vilepuhuja tahab anda ütlusi kongressi mõlema koja luurekomisjonidele ning valitsus üritab leida viisi, kuidas ta saaks seda teha.

Trump ärgitas telefonikõnes Ukraina presidenti tegema koostööd oma ihuadvokaadi Rudy Giuliani ja justiitsministri William Barriga Joe Bideni küsimuses, selgus 25. juulil peetud telefonikõne stenogrammist. 

Valge Maja avalikustas viis lehekülge pika stenogrammi kolmapäeval. 

Vestlus Trumpi ja Zelenskõi vahel on kõigest osa salapärase vilepuhuja 12. augusti kaebusest.

«Kui sa saaksid seda uurida... see kõlab mulle jubedalt,» ütles Trump kõnes Volodõmõr Zelenskõile. Trump rääkis kahtlustest, mille järgi Biden tahtis sekkuda Ukraina prokuratuuri juurdlusse, mis puudutas Bideni poega Hunterit. 

Trump on kinnitanud, et ta andis oma personalile korralduse külmutada ligi 400 miljonit dollarit abiraha mõni päev enne vestlust. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles