Kreeka peaminister kutsus Euroopa Liitu rändevoo peatamiseks Türgit rohkem rahastama

Copy
Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis (vasakult teine) kolmapäeval New Yorgis ÜRO Peaassambleel kahepoolsel kohtumisel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga.
Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis (vasakult teine) kolmapäeval New Yorgis ÜRO Peaassambleel kahepoolsel kohtumisel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga. Foto: Reuters / Scanpix

Kreeka konservatiivist peaminister Kyriákos Mitsotákis kutsus neljapäeval Euroopa Liitu andma kasvava rändevoo peatamiseks Türgile rohkem raha.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on ähvardanud, et hakkab laskma taas põgenikel riigist Läände lahkuda, kui rahvusvahelised partnerid ei anna talle rohkem raha 3,6 miljoni Süüria põgeniku toetuseks.

Mitsotákis ütles järgmisel päeval pärast Erdoğaniga kohtumist, et 2016. aasta pakett, millega EL lubas Türgile migrantide peatamise eest kuus miljardit eurot, on «tõsise surve» alla sattunud.

«Mulle on täiesti selge, et meil on vaja uut kokkulepet,» ütles New Yorgis ÜRO Peaassambleel viibiv Mitsotákis.

«Türgi peab võtma endale kohustusi selle kokkuleppe säilitamiseks ja Euroopa Liit peab tunnistama, et Türgi annab varjupaika miljonitele põgenikele, ja ta peab andma Türgile täiendavat rahalist toetust ka pärast 2019. aastat,» sõnas Kreeka peaminister. 

Kreeka peaminister lisas, et tema jutuajamine Türgi presidendiga oli aus ja avameelne.

«Mitte kellegi, ka mitte Türgi huvides ei ole keerulised suhted Euroopa Liiduga ja minu arvates on meil võimalik töötada suhete parandamise suunas,» sõnas ta.

«Aga Türgi peab andma oma osa. Mitte ainult põgenike küsimuses - ka Küprose ja Egeuse asjus -, on vaja lihtsalt vähem agressiooni,» ütles Mitsotákis. 

Mitsotákis on lubanud suhtuda migratsiooni rangemalt kui tema vasakpoolne eelkäija Aléxis Tsípras, kes võttis põgenikud humanitaarkaalutlustel vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles