Teadlased: 70 riiki püüab sotsiaalmeediaga manipuleerida

Copy
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images

Vähemalt 70 maailma riigi valitsusametid ja parteid püüavad organiseeritult manipuleerida sotsiaalmeedia ja avaliku arvamusega, öeldakse neljapäeval avaldatud Oxfordi Internetiinstituudi raportis.

Manipuleerimispüüded on viimase kahe aasta jooksul kahekordistunud ning neid kasutavad nii demokraatlikud kui ka autoritaarsed valitsused.

Oxfordi ülikooli instituudi uuring leidis, et Facebook on endiselt manipuleerimise meelisplatvorm, seda kinnitavad 56 riigist saadud tõendid.

Vähemalt seitsme riigi kõrgel tasemel «riiklikud käsilased» tegutsevad kodumaa piiridest väljaspool ning viivad Facebooki ja Twitteri kaudu läbi ülemaailmseid mõjuoperatsioone.

Need riigid on raporti järgi Hiina, India, Iraan, Pakistan, Venemaa, Saudi Araabia ja Venezuela.

«Avaliku arvamuse mõjutamine sotsiaalmeedia kaudu on endiselt demokraatiale suur oht, sest arvutipropaganda muutub igapäevaelu lahutamatuks osaks,» ütles Suurbritannias asuva instituudi direktor Philip Howard.

«Kuigi propaganda on küll alati olnud poliitika osa, paneb nende kampaaniate suur ulatus tänapäeva demokraatia pärast muret tundma,» lausus ta. 

Raportis tuuakse esile, et sotsiaalmeediaga manipuleerimine on kõvasti kasvanud pärast 2016. aasta USA presidendivalimisi ja Brexiti-referendumit, mil seda tehnikat esmakordselt täheldati.

2019. aastal on teadlased leidnud organiseeritud sotsiaalmeedia manipulatsioonikampaaniate kohta tõendeid 70 riigis. 2018. aastal oli selliseid riike 48 ja 2017. aastal 28.

«Igas riigis on vähemalt üks partei või valitsusamet, mis kasutab sotsiaalmeediat kodumaise avaliku arvamuse kujundamiseks,» seisab raportis.

Oxfordi teadlased on tuvastanud seda 45 demokraatlikus ja 26 autoritaarses riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles