Kakskümmend riiki tõotasid takistada valeuudiste levimist veebis

Copy
Foto: Dominic Lipinski / PA Wire / PA Images / Scanpix

Kakskümmend riiki, nende seas Prantsusmaa, Suurbritannia ja India, allkirjastasid eile ÜRO-s leppe, mille eesmärk on peatada valeuudiste levik veebis.

Riigid lubasid edendada veebis «sõltumatult kajastatud, mitmekesist ja usaldusväärset» infot leppega, mille lükkas käima vabaühendus Piirideta Reporterid (RSF).

«Globaalse digiruumi teke raputab infomaailma ning toob endaga kaasa nii edasiliikumise kui ka riskid,» ütles Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian.

Ta lisas New Yorgis ÜRO peaassamblee kõrvalt, et valeinfo levitamine veebis, eriti valimiskampaaniate ajal, «õõnestas usaldust demokraatlikesse institutsioonidesse».

Leppes rõhutatakse internetipakkujate vastutust usaldusväärse ja mitmekesise info leviku edendamises, et inimesed saaksid välja praegusest «infokaosest», lisas RSF.

Eelmisel nädalal sulges Twitter valeinfo levitamise tõttu tuhanded kontod üle maailma. Osad kontod võimendasid piirkondliku propagandasõja raames Saudi võimude meelseid seisukohti.

Lisaks leidis ta Hiina päritolu libakontosid, kus üritati külvata erimeelsusi Hongkongi protestijate seas.

Augustis kõrvaldas Facebook libakontosid Egiptuses, Saudi Araabias ja Araabia Ühendemiraatides, sest sealt postitati veebi valeinfot.

Sotsiaalmeediahiiud üritavad vähendada oma portaalides infoga manipuleerimist, mida teevad sageli end varjavad, kuid riikliku kontrolli all tegutsevad ühendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles