Eksperdid hoiatavad Euroopa põliste puuliikide väljasuremise eest

Copy
Hobukastan.
Hobukastan. Foto: Natural History Mus / Scanpix

Enam kui poolt Euroopa endeemsetest puuliikidest ähvardab väljasuremine, hoiatasid looduskaitsjad reedel, süüdistades protsessis invasiivseid võõrliike, jätkusuutmatut raiet ja linnastumist.

Hävimisohus liikide «punase raamatu» puude osa uuendanud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) sõnul võib 454 Euroopa puuliigist 42 protsenti mandrilt kaduda.

Tervelt 58 protsenti Euroopas endeemsetest ehk ainult seal esinevatest puuliikidest on väljasuremisohus ja 15 protsendi ehk 66 liigi puhul on oht käegakatsutav.

Raport ilmub ajal, mil teated maakera keskkonna hävingust on saanud igapäevaseks. Amazonases ja Kagu-Aasias põlevad metsad ning ÜRO hoiatab kliimamuutuse eest, mis on viinud hävimisohtu üle miljoni taime- ja loomaliigi.

IUCN iseloomustab Euroopa puuliikide olukorda ärevusttekitavana ning seletab seda kahjurite ja haiguste leviku ning invasiivsete võõrliikidega, mille on sisse toonud inimene.

Üks ohustatud puudest on hobukastan, millele kipub saatuslikuks saama Balkanilt pärit, kuid kiiresti üle kogu Euroopa levinud hobukastani-keerukoi. Omalt poolt aitavad kaasa ka üha ulatuslikum metsaraie, tulekahjud ja turism.

Punase raamatu Euroopa osas hinnatakse esmakordselt vähemtuntud liikide olukorda. 

IUCN-i andmetel on ligi pool kõigist Euroopa põõsaliikidest hävimisohus, sama käib viiendiku maal elavate limuste kohta nagu tigu ning sammalde kohta. Looduskaitsjad hoiatavad, et seesugused taimed jäävad sageli märkamatuks, kuid see ei vähenda nende tähtsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles