Austria paremäärmuslasi tabas valimiste eel uus skandaal (2)

Copy
Heinz Christian Strache.
Heinz Christian Strache. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / Scanpix

Alles kevadel korruptsiooniskandaali tõttu valitsusest lahkuma sunnitud paremäärmuslik Austria Vabaduspartei (ÖFP) sattus vahetult enne nädalavahetusel toimuvaid valimisi uue skandaali keskmesse.

Endine Austria asekantsler ja FPÖ juht Heinz-Christian Strache oli sunnitud mais korruptsioonisüüdistuste tõttu tagasi astuma. Ibizal filmitud seitsme tunni pikkune video lõpetas äärmuslaste aja kantsler Sebastian Kurzi valitsuses ning lõhkus koalitsiooni.

Ibiza-gate’i skandaalina tuntuks saanud videos võis näha, kuidas Strache pakkus end Vene oligarhi sugulasena esitlenud naisele edu riigihangetel ning soovis vastutasuks, et venelanna pakuks talle toetust valimiskampaania ajal.

Nüüd on aga Strache sattunud uue skandaali keskmesse. Sel korral süüdistatakse teda partei raha isiklikul otstarbel kasutamises. Skandaaliga on seotud ka erakonna praegune esimees Norbert Hofer. Liider kuulutas eilse teledebati käigus, et nõuab täielikku läbipaistvust ja võib vajaduse korral võtta vastu karme otsuseid.

Norbert Hofer.
Norbert Hofer. Foto: JOE KLAMAR / AFP / Scanpix

Prokurörid teatasid eile, et uurimise all on 14 aastat parteid juhtinud Strache kulutused. Üle kuulati tema endine ihukaitsja ja büroo juht, sest on kahtlus, et esitati võltsitud tšekke, mille abil varastati erakonnalt rohkem kui 5000 eurot. Strache ise on kõiki süüdistusi eitanud ja väitnud, et tegu on poliitiliselt motiveeritud rünnakutega.

Skandaali on sattunud ka Hofer ise. Ajaleht Österreich teatas, et Hoferi kodu juurde ehitatud aia eest maksti partei rahadega. FPÖ kaitses seda kulutust ja väitis, et aed ehitati turvalisust silmas pidades ajal, mil Hofer kandideeris 2016. aastal Austria presidendiks.

Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Foto: Omar Marques / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ennustatakse, et Kurzi Austria Rahvapartei (ÖVP) võidab pühapäeval küll valimised, kuid ei suuda saavutada parlamendienamust ja seetõttu tuleb kantsleril ilmselt taas kampa võtta FPÖ.

Äärmuslased loodavad võita 20 protsenti häältest. Tõenäoliselt ootab neid ees tihe rebimine sotsiaaldemokraatidega. 2017. aasta parlamendivalimistel hääletas FPÖ poolt 26 protsenti valijatest, kuid skandaalid on teinud oma töö.

Äärmuslased kardavad, et halb meediakajastus vahetult enne valimisi võib tähendada, et nende valijad loobuvad valimistel osalemast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles