Egiptlased kõigutavad järjekordset diktaatorit

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Nädala eest kogunes Kairos ja teistes Egiptuse linnades presidendi vastu meelt avaldama mõnisada protestijat, järgneva nädala kestel vahistati aga paar tuhat inimest. 
Nädala eest kogunes Kairos ja teistes Egiptuse linnades presidendi vastu meelt avaldama mõnisada protestijat, järgneva nädala kestel vahistati aga paar tuhat inimest. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Karmil käel valitseva Abdel Fattah el-Sisi valuline reaktsioon esimestele väikese osalejaskonnaga protestidele näitas, et president pelgab oma rahva viha ülekeemist.

Politsei hakkas juba eile päeval Kairos blokeerima Tahriri väljakule viivaid tänavaid ja sildu ning mitu kesklinna metroojaama olid väidetavalt hoolduseks suletud – kuigi nädal tagasi tuli Egiptuses tänavatele kõigest mõnisada inimest, piisas sellest harvast vastuhakust president Abdel Fattah el-Sisile, et üleskutseid eile õhtuseks nn miljoni marsiks ei julgetud rahulikult pealt vaadata.

«Pole mingit põhjust muretsemiseks. Egiptus on tugev riik tänu egiptlastele,» lausus riigis valitsevat ärevat meeleolu eirates eile ÜRO Peaassambleelt kodumaale tagasi jõudnud el-Sisi. «Asi ei vääri seda tähelepanu. See on katse luua muljet, mis pole absoluutselt tõene.»

Ometi pani läinud nädala protest vaatlejaid küsima, kas tegu võib olla n-ö uue Araabia kevade algusega, sest Egiptuse valitsus keelas el-Sisi võimule toonud 2013. aasta sõjalise riigipöörde järel kõik meelevaldused ning alates sellest pole arvestavaid vastuhakke riigis toimunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles