End turistidele avav Saudi Araabia asub jõustama kombekusreegleid

Copy
Saudi Araabia mehed reedel pealinnas Ar-Riyad´is asuvas Diriyah´s kuningriigi uue turismiviisa teatavaks tegemise tseremoonial.
Saudi Araabia mehed reedel pealinnas Ar-Riyad´is asuvas Diriyah´s kuningriigi uue turismiviisa teatavaks tegemise tseremoonial. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

End turistidele avav Saudi Araabia teatas laupäeval, et hakkab määrama trahve avaliku kombekuse rikkumiste eest, nagu häbitu riietus ja avalikud kiindumuse ilmingud.  

Kuningriigi siseministeerium teatas, et on tuvastanud 19 sellist rikkumist, kuid jättis karistused täpsustamata. 

«Uued regulatsioonid nõuavad meestelt ja naistelt tagasihoidlikult riietumist ja kiindumuse avalikust väljanäitamisest hoidumist. Naistel on õigus tagasihoidlikku riietust vabalt valida,» vahendas valitsuse avaldus siseministeeriumi juhiseid. 

«Regulatsioonide mõte on tagada, et kuningriigis viibivad külalised ja turistid oleksid teadlikud avalikku käitumist reguleerivast seadusest ja peaksid sellest kinni,» seisis teates. 

Saudi Araabia teatas reedel osana jõupingutustest mitmekesistada oma naftast sõltuvat majandust, et 49 riigi kodanikel on nüüd õigus külastada riiki 90 päeva kehtiva turismiviisaga. 

Ülikonservatiivne moslemiriik, kus on keelatud alkoholi tarbimine ja mis on sugude lahushoidmise poolest kurikuulus, on praegu ebatõenäoline sihtkoht rahvusvaheliste turistide jaoks, kui jätta välja Meka ja Medina pühasid linnu külastavad palverändurid. 

Mehed ja naised peavad vältima liibuva riietuse kandmist või riideid ropu sõnakasutuse või piltidega, seisis Saudi turismiameti veebilehel avaldatud juhtnöörides. 

«Naised peaksid avalikes kohtades õlad ja põlved kinni katma,» lisas amet. 

Saudi Araabia teatel on turistide arvu suurendamine «ajalooline samm». Saudi Araabia tahab 2030. aastaks rahvusvaheliste ja riigisiseste turistide arvu suurendada saja miljonini aastas. Sealjuures peaks turismisektor moodustama sisemajanduse kogutoodangust praeguse kolme protsendi asemel kümme protsenti.

Uus viisa võimaldab jääda Saudi Araabiasse kuni 90 päevaks järjest. Viisa võimaldab reisida Saudi Araabiasse ühe aasta jooksul mitu korda. Samuti võib nüüdsest tuua reisi põhjuseks vaid turismi, varem sai viisa kuningriiki kas konkreetsematel perekondlikel, usulistel või ärilistel põhjustel. 

Samuti leevendatakse riietumiseeskirju naisturistidele, mis nõuavad jätkuvalt õlgade ja põlvede kinnikatmist, kuid mitte tervet keha katva abaya kandmist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles