Saksa kinnitas Patriot-rakettide müüki Lõuna-Koreale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thor Liberty Kotkas
Thor Liberty Kotkas Foto: SCANPIX

Saksa ametivõimud kinnitasid Soomele, et Kotkas konfiskeeritud Patriot-raketid tõsteti laevale M/S Thor Liberty Põhja-Saksamaal Emdeni sadamas ja need on mõeldud Lõuna-Koreale.

Kaitseministeeriumi teatel on raketid valminud Saksamaal ja nende tollidokumendid vastavad Saksa seadusandluse nõuetele, vahendas YLE.

Laeval olnud lõhkeainete kohta ei tahetud kaitseministeeriumist midagi kommenteerida. Üheks põhjuseks otsese kinnituse puudumisele on Saksa administratiivsed käänakud. Lõhkeainete eest vastutav rahandusministeerium pole oma seisukohta avaldanud. Saksa meedia väitel on olukord nende poolelt vaadates täiesti korrektne.

Soome välisministeerium teatas, et ei osale laeva uurimisel. Relvade järelevalvega tegeleva osakonna juht Markku Virri selgitas, et ministeeriumi valdkonda kuuluvad riigikaitsevahendite väljavedu puudutavad dokumendid.

Lõhkeaineid ja Patriot-rakette vedav Thor Liberty saabus Soome vetesse 9. detsembril. Kuna laev jäi Läänemerel tormi kätte, siis palus kapten abi Utö lootsilt, kes juhtis laeva Nötö saare lääneküljele tormivarju. Lootsil oli laevale astudes lõhkeainelasti kohta üksnes ähmane eelteave.

Nötö juurest liikus laev edasi Kotka suunas, kuhu see jõudis kohale 13. detsembril.

Tegelikkuses on laev teel Saksamaalt Põhja-Koreasse ja Hiinasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles