Ghani pearivaal Abdullah kuulutas end Afganistani presidendivalimiste võitjaks

Copy
Afganistani kõrgeim täidesaatev ametnik ja presidendikandidaat Abdullah Abdullah esmaspäeval Kabulis pressikonverentsil.
Afganistani kõrgeim täidesaatev ametnik ja presidendikandidaat Abdullah Abdullah esmaspäeval Kabulis pressikonverentsil. Foto: Rahmat Gul/AP/Scanpix

Afganistani valitsusjuht ja president Ashraf Ghani pearivaal Abdullah Abdullah kuulutas end esmaspäeval presidendivalimiste võitjaks, kuigi ametlik häältelugemine kestab. 

«Meie saime valimistel kõige rohkem hääli,» teatas Abdullah pressikonverentsil. «Sõltumatu valimiskomisjon teatab tulemused, kuid meie saime kõige rohkem hääli. Teist valimisvooru ei tule.»

Afganistanis peeti presidendivalimiste esimene voor laupäeval. Abdullah on alates 2014. aasta sügisest Afganistani kõrgeim täidesaatev ametnik ehk Ghani järel riigi tähtsuselt teine mees. Presidendiks kandideeris Abdullah ka 2009. ja 2014. aastal. 

Sõltumatu valimiskomisjoni kõrge ametnik Habib Rahman Nang nimetas Abdullah' avaldust enneaegseks. «Ühelgi kandidaadil ei ole õigust ennast võitjaks kuulutada. Seaduse järgi otsustab võitja sõltumatu valimiskomisjon,» ütles Nang. 

Valimiste esialgsed tulemused peaksid selguma alles 19. oktoobril. Kui ükski kandidaat ei kogu avavoorus üle poolte häältest, korraldatakse kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel teine valimisvoor. 

Presidendivalimised pidid algselt aset leidma aprillis, kuid need lükati kaks korda edasi. 

Valimised peeti mõni nädal pärast USA ja islamiliikumise Taliban vahel peetud rahukõneluste nurjumist ning pärast verist suve, mida iseloomustasid Talibani pea katkematud rünnakud. 

Afganistani valimised on suurte puudujääkide poolest kurikuulsad ning eelmistel, 2014. aasta presidendivalimistel esitati korruptsiooni ja pettuse kohta nii palju kaebusi, et USA pidi vägivalla ärahoidmiseks vahele astuma.

Võitja jäigi välja kuulutamata ning Washington pani kokku ühtsusvalitsuse, kus Ghani ja Abdullah said võrdse võimutäiuse - Ghanist sai president ja Abdullah'le loodi uus kõrgeima täidesaatva ametniku koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles