Iraani kindral: Iisraeli hävitamine on saavutatav eesmärk (1)

Copy
Iraani revolutsioonikaardi ülem kindralmajor Hossein Salami 21. septembril Teheranis.
Iraani revolutsioonikaardi ülem kindralmajor Hossein Salami 21. septembril Teheranis. Foto: ATTA KENARE/AFP/Scanpix

Iisraeli hävitamine on «saavutatav eesmärk», ütles Iraani revolutsioonikaardi ülem kindralmajor Hossein Salami. 

«See paheline režiim tuleb maakaardilt pühkida. See ei ole enam unistus, vaid saavutatav eesmärk,» ütles Salami revolutsioonikaardi võrgulehe Sepah teatel. «Islamirevolutsioonile järgnenud nelja kümnendi jooksul oleme saavutanud võimekuse isehakanud sionistlik režiim hävitada.»

Salami märkused edastasid ka uudisteagentuurid Tasnim ja Fars ning riiklik uudisteagentuur IRNA. 

IRNA rõhutas kindralmajori sõnavõtus eelkõige seda osa, milles ta rääkis Iraani järjekindlast tugevnemisest ja lubadusest oma vastased «vaenulikkusest» hoolimata lõpuks alistada. 

Iraan on olnud alates 1979. aasta islamirevolutsioonist Iisraeli suhtes järjepidevalt vaenulik ning toetab avalikult Iisraeli vastaseid relvarühmitusi, teiste seas Palestiina äärmusrühmitused Hamas ja Islamidžihaad ja Liibanoni šiialiikumine Hizbollah.  

Erinevalt Salamist soovis välisministeeriumi pressiesindaja Abbas Mousavi Twitteris Iraani nimel pärsia, inglise ja heebrea keeles «õnnelikku uut aastat kõigile meie juutidest kaasmaalastele ja kõigile tõelistele suure prohveti Moosese järgijatele». 

Iraanis, kus elas enne islamirevolutsiooni hinnanguliselt 80 000-100 000 juuti, elab tänapäeval paarituhandepealine juudikogukond, kellel on parlamendis ka esindaja. 

Revolutsioonikaardi juhi märkused ei ole Iraani võimuesindajate jaoks tavatud, kuid need langevad ajale, kui piirkonnas on pinged iseäranis kõrged Iraani tuumaprogrammi ja rea vahejuhtumite tõttu, mis on tekitanud kartusi sõjalisest vastasseisust islamivabariigi ja selle piirkondliku rivaali Saudi Araabia ja USA vahel. 

USA president Donald Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile osana Washingtoni maksimaalse surve kampaaniast karmid majandussanktsioonid eesmärgiga viia riigi naftaeksport nulli ja sundida seda loobuma agressiivsest välispoliitikast.

2018. aasta juunis kinnitas Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei riigi pikaajalist positsiooni, mille järgi on Iisrael «pahaendeline vähkkasvaja, mis tuleb eemaldada ja välja juurida». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles