Trump tegi vastuolulise uurimispalve ka Austraalia juhile

Copy
USA president Donald Trump (P) ja Austraalia peaminister Scott Morrison (V) surumas kätt Ühendriikides üritusel, mis toimus 22. septembril.
USA president Donald Trump (P) ja Austraalia peaminister Scott Morrison (V) surumas kätt Ühendriikides üritusel, mis toimus 22. septembril. Foto: MARK LYONS / EPA / Scanpix

USA president Donald Trump palus Austraalia peaministril aidata USA justiitsministril William Barril koguda infot uurimise jaoks, mille eesmärk on mustata nüüdseks lõppenud uurimist Venemaa valimissekkumisest. Sarnaselt Trumpi ja Ukraina presidendi telefonikõnele üritas Valge Maja peita ka nüüd selgunud Trumpi vestlust Austraalia peaministriga.

New York Times kirjutas eile kahele anonüümseks jäänud USA ametnikule tuginedes, et Trump tegi palve viimastel nädalatel toimunud telefonikõnes peaminister Scott Morrisoniga.

Timesi sõnul piiras Valge Maja ligipääsu kõne protokollile, nagu ta tegi Trumpi ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi vastuolulise telefonivestluse protokolliga. See kahe presidendi kõne protokoll on nüüd Trumpi tagandamist uuriva juurdluse keskmes.

USA justiitsministeerium võttis luubi alla eriprokurör Robert Muelleri uurimise, mis üritas välja selgitada, kui suur oli Venemaa sekkumine Ühendriikide 2016. aasta presidendivalimistesse ja kas Trumpi kampaania oli selles kaasosaline. Trump peab Muelleri uurimist «poliitiliseks nõiajahiks» ning tahab näidata, et uurimise juured on korrumpeerunud ja poliitilised.

Timesi andmeil helistas Trump Morrisonile, et paluda tal aidata USA justiitsministeeriumil uurida Muelleri juurdluse lätteid. Lisaks palus ta Morrisonil vestelda sel eesmärgil justiitsminister Barriga. Ühe allika sõnul palus Trumpilt seda Barr ise.

Abi küsides palus Trump peaministril sisuliselt uurida Austraalia valitsust, sest USA julgeolekuameti FBI uurimine Vene valimissekkumisse sai alguse Austraalia ametnike vihjest. Sekkumise ja Trumpi kampaania tegemiste uurimine anti Muellerile, kui Trump vallandas FBI juhi James Comey.

Leht Washington Post kirjutas, et Barril oli ka välismaal mitu kohtumist välismaa luureametnikega. Istungid olid osa püüdlustest õõnestada USA luurekogukonna järeldust, et Venemaa aitas Trumpil võita 2016. aasta presidendivalimised.

Lisaks Austraalia liidriga kontakti võtmisele kohtus Barr Briti luureametnikega ning käis eelmisel nädalal Itaalias koos USA prokuröri John Durhamiga. Roomas palus minister Itaalia valitsuse abi 2016. aasta Vene-uurimise uuesti läbikäimiseks, kirjutas Post.

Lehe sõnul võidakse Barri tegemisi tõlgendada kui ametikoha kuritarvitamist Trumpi aitamiseks poliitiliselt.

«Nõiajaht»

Nüüdseks endise eriprokuröri Muelleri uurimine Venemaa valimissekkumisse lõppes märtsis. Tema meeskond tuvastas, et Trumpi kampaania ja Venemaa vahel oli mitu kokkumängu akti või kokkumängu katset, kuid presidendile kriminaalsüüdistuse esitamiseks polnud piisavalt tõendeid. 

Kui see uurimine oli läbi, hakkas Trump nõudma tema sõnul Venemaa-juurdluse «nõiajahi» ja «pettuse» uurimist.

Justiitsministeerium valis Muelleri uurimise juurte väljaselgitamiseks Durhami. Juurte seas on tõendid, mille pinnalt järeldasid CIA, FBI ja teised USA luureametid, et Venemaa tõepoolest sekkus 2016. aasta valimistesse Trumpi toetuseks.

Austraalia ja Ühendkuningriik on mõlemad tähtsad, sest FBI uurimine sai alguse 2016. aasta juulis pärast seda, kui FBI sai ühelt Inglismaal elavalt Austraalia diplomaadilt vihje Vene luureametiga seotud isiku ja Trumpi kampaaniaametniku kohtumisest.

Kuid Barri osalus Durhami uurimises jättis mulje, et uurimise tagamaad on poliitilised.

Justiitsministeerium kaitses välismaal toimunud kohtumisi ning ütles, et Trump ja Barr aitavad Durhamil uurimiseks vajalikke inimesi leida.

«Härra Durham kogub infot mitmetest allikatest, kaasa arvatud mitmes välisriigis,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Kerri Kupec.

«President võttis justiitsminister Barri palvel ühendust teiste riikidega ning palus neil tutvustada justiitsministrit ja härra Durhamit asjassepuutuvatele ametnikele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles