USA: Süüria režiim on põhjendamatult vahistanud 128 000 inimest

Copy
USA suursaadik ÜRO-s Kelly Craft.
USA suursaadik ÜRO-s Kelly Craft. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Süüria režiim on põhjendamatult kinni pidanud ligi 128 000 inimest, ütles USA suursaadik ÜRO-s Kelly Craft eile ja nõudis nende vabastamist.

«See on vastuvõetamatu,» ütles Craft ÜRO Julgeolekunõukogus igakuisel Süüria sõda käsitleval istungil. «Assadi režiim peab kinnipeetud vabastama ja lubama rahvusvaheliste vaatlejate juurdepääsu kinnipidamiskeskustele,» lisas ta.

Süüria president Bashar al-Assad on 2011. aastal alanud sõja jooksul vangidele amnestia välja kuulutanud 2014. ja 2018. aastal ning viimati tänavu septembris.

Vene asevälisminister Sergei Veršinin nõudis istungil Süüria Idlibi provintsis «terroristide elimineerimist» ning rõhutas, et selle juures tuleb hoolitseda tsiviilelanike julgeoleku eest.

«On aeg julgustada Süüria naasmist araabia perekonda, mitte seda takistada,» ütles Veršinin.

Süüria liikmesus Araabia Liigas peatati 2011. aastal, liikmesriigid on vaielnud riigi naasmise üle juba üle aasta.

Julgeolekunõukogu liikmed tervitasid Süüria valitsuse ja opositsiooni esindajaid hõlmava põhiseaduskomisjoni loomist ÜRO egiidi all, mille üle peeti läbirääkimisi kaks aastat.

ÜRO Süüria erisaadik Geir Pedersen ütles, et komisjon on valitsuse ja opositsiooni esimene konkreetne poliitiline kokkulepe.

Komisjoni 150 liikme esimene kohtumine on kavas 30. oktoobril Genfis.

ÜRO näeb põhiseaduse ülevaatamises ja muutmises esimest sammu valimiste suunas, millest peaks osa võtma ka süüria diasporaa. 

Süüria välisminister Walid Muallem rõhutas laupäeval, et komisjoni tööle ei ole lõpptähtaega määratud ja selle tööle ei tohi esitada tingimusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles