Erdoğan: Türgi on Süüria puhvertsooni küsimuses kannatust kaotamas

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Türgil on kannatus katkemas USA kava suhtes luua puhvertsoon Süüria-Türgi piiril, ütles täna Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

NATO liitlasriigid USA ja Türgi nõustusid augustis Süüriasse puhvertsooni loomisega, mille eesmärgiks on hoida Süüria kurdivõitejad eemal Türgi piirist ning hõlbustada põgenike repatrieerimist. 

Erdoğan on korduvalt hoiatanud, et algatab ühepoolselt operatsiooni USA toetusega Süüria kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) vastu, kui puhvertsooni piisavalt kiiresti luua ei suudeta. 

«Praeguses etapis pole meil muud valikut, kui oma teed käima hakata,» ütles riigipea televisioonis eetrisse läinud kõnes. 

«Me oleme püüdnud iga rada. Me oleme olnud väga kannatlikud,» ütles ta. «Meil pole kaotada ühtegi päeva,» lisas Erdoğan. 

President süüdistas lääneriike ka tahtlikult Süüria põgenikekoorma Türgi kanda jätmises. Presidendi arvates tehakse seda, et «suruda (Türgi) põlvili». 

«Ma küsin teilt: kas Türgi on nõrk riik, kes aktsepteerib sellist pealesurumist, väljapressimist ja jälki mängu?» ütles ta. 

Puhvertsooni eesmärk on liigutada Süüria kurdi rahvakaitseüksused (YPG) eemale Türgi piirist. Türgi peab YPG-d terrorirühmituseks.

Puhvertsooni laius on 5-14 kilomeetrit ja kokkulepe näeb ette ka raskerelvastuse väljaviimist 20 kilomeetri sügavusest tsoonist. Tsooni lõplikus laiuses ei ole Ankara ja Washington veel kokku leppinud. 

Süüria verine sõda on rohkem kui kaheksa aasta jooksul tõmmanud endasse mitme välisriigi sõjaväed ja tuhanded välisvõitlejad, kes heitlevad mõjuvõimu pärast riigis ja regioonis laiemalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles