Põhja-Korea näitas raketikatsetusega taas musklit (4)

Copy
Lõunakorealased Souli raudteejaamas kuulamas uudist põhjanaabrite raketikatsetusest.
Lõunakorealased Souli raudteejaamas kuulamas uudist põhjanaabrite raketikatsetusest. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Põhja-Korea tulistas täna hommikul idarannikult välja raketi, mis paistis olevat allveelaevalt tulistatud ballistiline rakett (SLBM), teatas Lõuna-Korea armee. Rakett tulistati välja vahetult enne  tuumakõneluste plaanitud jätkumist.

«Põhja-Korea tulistas hommikul välja raketi Wonsanist Jaapani mere suunas,» kirjutati Lõuna-Korea ülemjuhatuse teadaandes. «Armee jälgib olukorda suure tähelepanuga edasiste võimalike tulistamistega seoses ja säilitab valmisoleku,» lisati avalduses.

Lõuna-Korea Staabiülemate Ühendkomitee (JSC) tuvastas raketi täna varahommikul ja see lendas 450 kilomeetrit ida suunas maksimaalsel kõrgusel 910 kilomeetrit. 

JCS lisas, et väljatulistatud rakett oli ilmselt üks Pukkuksong-tüüpi rakettidest ehk Põhja-Koreas välja arendatav SLBM. 

Üks lendkeha maandus Jaapani majandusvetesse ehk riigi territoriaalvesi ümbritsevasse 200-kilomeetrisesse tsooni, teatas Tokyo.

Maailm mures

Lõuna-Korea sõjavägi nimetas raketikatsetust pingete tõstmisele suunatud sammuks ja kutsus Pyongyangi sellist tegevust otsekohe lõpetama. 

Põhja-Korea liider Kim Jong-un raketikatsetusel osalemas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un raketikatsetusel osalemas. Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Scanpix

Põhja-Korea jaoks on diplomaatiliste ja sõjaliste žestide ühildamine tavapärane taktika läbirääkimispartnerite survestamiseks, kuid analüütikute sõnul võib Pyongyang uskuda, et kolmapäevasel katsetusel kasutatud relvasüsteem annab riigile lisahoova. 

Tõestatud allveelaeval baseeruv raketivõimekus viiks Põhja-Korea raketi- ja tuumaarsenali uuele tasemele, võimaldades paigutada tuumarakette kandvad allveelaevad kaugele oma territooriumist ja andes Pyongyangile «teise löögi» võimaluse rünnaku korral riigi sõjaväebaasidele. 

USA teatas, et jälgib olukorda Korea poolsaarel ja Jaapan avaldas raketikatsetuse vastu protesti. «Ballistiliste rakettide tulistamine rikub ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone. Me avaldame selle vastu jõulist protesti ja mõistame selle karmilt hukka,» ütles Jaapani peaminister Shinzo Abe ajakirjanikele. 

ÜRO resolutsioonid keelavad Põhja-Koreale rakettide ja tuumarelvade väljatöötamise. 

Katsetus toimus tuumakõneluste eel

Raketikatsetus toimus vahetult pärast seda, kui USA eile kinnitas, et lähipäevil jätkuvad tuumakõnelused Washintoni ja Pyongyangi vahel.

«Ma saan kinnitada, et USA ja Põhja-Korea ametnikud kavatsevad kohtuda järgmise nädala jooksul,» ütles välisministeeriumi kõneisik Morgan Ortagus, kuid ei täpsustanud kuupäevi.

Põhja-Korea asevälisminister Choe Son-hui ütles riikliku uudisteagentuuri KCNA edastatud avalduses, et Põhja-Korea peab laupäeval Ühendriikidega töötasandi kõnelusi oma tuumaprogrammi üle, mida on oodatud alates kahe riigi nurjunud tippkohtumisest veebruaris. 

«Pooled leppisid kokku esialgses kontaktis 4. oktoobril ja töötasandi läbirääkimistes järgmisel päeval,» ütles Choe.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles