Marko Mihkelson: Venemaa tahab kogu Ukrainat endale (8)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson.
Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kokkulepe venemeelsete separatistidega võib viia selleni, et Ukraina ei oma ka tulevikus kontrolli Luganski ja Donetski oblastite üle ning Venemaal tekib võimalus mõjutada nii Ukraina sise-, välis- kui julgeolekupoliitikat, ütles Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson Postimehele.

«Ukraina president on väga tõsises kahvlis,» leiab Mihkeson. «Ta sai rahvalt väga tugeva mandaadi ja tunnetatavalt on olnud üks tema eesmärk lõpetada sõda Ida-Ukrainas ehk taastada rahu.»

Mihkesoni sõnul on see soov mõistetav, sest Ukraina ühiskond on viis aastat kestnud sõjast tüdinenud. See innustab presidenti leidma võimalusi pingete maandamiseks ja Ukraina huvides oleva kokkuleppe saavutamiseks.

«Aga igasugused lepped Venemaaga, eriti situatsioonis, kus Venemaa rõhutab, et tema pole konflikti osapool, räägivad lihtsalt sellest, et Venemaa diplomaatia on olnud edukas oma tahte pealesurumises,» ütles Mihkelson.

«Venemaa on saavutamas oma esimest eesmärki Ukraina vastu ja seega tõuseb taas küsimus, kes on järgmine?,» kirjeldas Mihkelson hirme, mis eilse kokkuleppe saavutamise järel esile kerkinud on.  «Täiesti ilmne on, et meie julgeolek on väga tihedalt seotud arengutega Ukrainas.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles