USA katsetas mandritevahelist ballistilist raketti

Copy
Pilt taevasse lendavast mandritevahelisest ballistilisest raketist Minuteman III.
Pilt taevasse lendavast mandritevahelisest ballistilisest raketist Minuteman III. Foto: USA õhuvägi / SIPA / Scanpix

USA sõdurid katsetasid edukalt mandritevahelist ballistilist raketti Minuteman III, millel oli küljes atmosfääri naasmise üleelamiseks vajalik seade. Samal päeval katsetasid arvatavat ballistilist raketti ka Põhja-Korea sõjaväelased.

Sõjaväe teatel saadeti rakett teele Californiast Vandernbergi õhuväebaasist kohaliku aja järgi kell 1.13 (Eesti aeg kell 11.13). Lennu pikkus oli 6750 kilomeetrit ning see lõppes Vaikses ookeanis Marshalli saartel asuval Kwajaleini atollil, ütles tuumaheidutusega tegelev õhuväe väejuhatus AFGSC.

«Katsetus näitab, et Ühendriikide tuumaheidutus on terviklik, painduv, valmis (tegutsema) ning kokku pandud selliselt, et ta suudab heidutada 21. sajandi ohte ja anda meie liitlastele kindlust,» lausus väejuhatus.

«Katsetused pole vastus või reaktsioon maailma sündmustele ega piirkondlikele pingetele,» rõhutas ta.

Ühendriigid on kulutanud teda ähvardavate ballistiliste rakettide peatamiseks kümneid aastaid ja miljardeid dollareid. Kuid kuna ohte on viimasel ajal lisandunud, siis asus riik seda võimekust veelgi rohkem arendama.

Mandritevaheliste ballistiliste rakettide klubi hiljutisim liige on Põhja-Korea. Klubisse sai ta 2017. aastal raketiga Hwasong-15, mis analüütikute sõnul suudab tabada USA mandriosa.

Lõuna-Korea sõjaväe sõnul tulistas Põhja-Korea kolmapäeva hommikul idarannikult välja raketi, mis paistis olevat allveelaevalt tulistatud ballistiline rakett ehk SLBM.

Rakett lendas 450 kilomeetrit itta maksimaalsel kõrgusel 910 kilomeetrit ning oli ilmselt Pukkuksong-tüüpi. See on Põhja-Koreas väljaarendamisel olev SLBM. 

Päev varem andis Pyongyang mõista, et tuumakõnelused USA-ga jätkuvad reedel «esialgse kontaktiga». Washington kinnitas peatse kohtumise toimumist ning USA välisministeeriumi esindaja sõnul toimuvad need järgmise nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles