Gazprom ähvardab ehitada Nord Stream 2 Taani vetest mööda (1)

Copy
Gaasijuhet Nord Stream 2 vette paigaldav laev Solitaire 13. septembril Läänemerel.
Gaasijuhet Nord Stream 2 vette paigaldav laev Solitaire 13. septembril Läänemerel. Foto: Stine Jacobsen / Reuters / Scanpix

Vastuoluline gaasijuhe Nord Stream 2 võib Euroopasse suundudes ka Taani vetest ringiga mööda minna, kui Kopenhaagen jätkab viivitamist ehitusloa andmisega, teatas Vene energiahiid Gazprom.

Lõpusirgele jõudnud projekti viimane suurem takistus on Taani, kes peab andma loa viia gaasitoru läbi tema majandusvööndi Läänemeres.

«Kui nad nõusolekut ei anna, läheme Taani majandusvööndist ringiga mööda,» ütles Gazpromi juhatuse esimees Viktor Zubkov täna Moskva energiafoorumil.

Kui Taani loa andmisega viivitab, läheb projekt kulukamaks ja võtab rohkem aega, lisas ta. Zubkov kritiseeris Kopenhaageni viivitamist, sest Nord Stream toob gaasi Euroopale.

Gaasijuhtme ehitus pani Lääne-Euroopa muretsema suureneva sõltuvuse pärast Vene gaasist. Kardetakse ka, et Moskva saab selle abil suurendada survet Ukrainale, sest Euroopa sõltub juhtme valmimise järel Ukraina transiidist vähem.

Nord Streami suure toetaja Saksamaa argument on, et see tagab vastuvõetava hinnaga usaldusväärse varustatuse,

Gazprom teatas teisipäeval avalduses, et 83 protsenti Nord Stream 2-st on valmis - maha on pandud 2000 kilomeetrit toru.

«Oleme jõudnud praktiliselt Taani majandusvööndini,» ütles Zubkov ja lisas, et kui Kopenhaagen loa annab, saab töö tehtud nelja-viie nädalaga.

Vene energiaminister Aleksander Novak ütles samal foorumil, et arvestab ikka veel Taani nõusolekuga, sest Kopenhaagenil ei ole põhjust ei öelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles