Euroopa Liidu kõrgeim kohus andis IT-hiidude laimava sisu osas liikmesriikide kohtutele suured õigused

Copy
Luxembourg'is asuva Euroopa Liidu kohtu (ECJ) peamine kohtusaal sellel 2017. aasta jaanuarist pärineval fotol.
Luxembourg'is asuva Euroopa Liidu kohtu (ECJ) peamine kohtusaal sellel 2017. aasta jaanuarist pärineval fotol. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS / Scanpix

Euroopa Liidu kõrgeim kohus (ECJ) otsustas neljapäeval, et liikmesriikide kohtutel on õigus nõuda sotsiaalmeediaplatvormidelt laimava sisu eemaldamist kõikjal maailmas. 

ECJ teatas, et EL-i seadus «ei takista» kohtuid nõudmast «info eemaldamist või ligipääsu tõkestamist kogu maailmas», seisis kohtu avalduses. 

Otsuses nähakse võitu EL-i regulaatoritele, kes nõuavad USA tehnoloogiahiidudelt EL-i rangete standardite täitmist vihakõne ja laimava sisu osas. 

Läinud nädalal otsustas sama kohus, et Google'il ei ole ole kohustust rakendada Euroopa Liidu «õigus olla unustatud» seadust ülemaailmselt, mida nähti võiduna internetihiiule.

Praeguse kohtuasja algatas Austria kohtus roheliste poliitik Eva Glawischnig, kes nõudis teda laimavate Facebooki postituste kustutamist. Austria kõrgem kohus pöördus ECJ poole, et see annaks oma hinnangu ja teeks otsuse.

Lisaks postituste kustutamisele nõudis Glawischnig, et Facebook avaldaks teavet selle kohta, kes on fiktiivsete kontode taga, mis laimavaid kommentaare postitavad.

Otsus tähendab, et Facebookil ja sarnastel platvormidel nagu Twitter on suurem kohustus jälgida platvormidel olevat sisu ja kõrvaldada vihakõne ja laimu sisaldavaid postitusi.

Seni on veebihiiud nagu Google'i YouTube nõustunud vabatahtlikult kõrvaldama vaenuliku sisu, sealhulgas terrorismiga seotud sisu, 24 tunni jooksul selle avaldamisest.

Ootuste järgi peaks Euroopa Liit tulema välja ka karmimate meetmetega, mis võivad sisaldada trahve netihiidudele, mis nõudeid ei järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles