Kas Ukraina liigub rahu suunas või alistub Venemaale? (11)

Copy
Osa ukrainlasi peab president Volodõmõr Zelenskõi otsust nõustuda Steinmeieri mudeliga reetmiseks ja Venemaale alistumiseks.
Osa ukrainlasi peab president Volodõmõr Zelenskõi otsust nõustuda Steinmeieri mudeliga reetmiseks ja Venemaale alistumiseks. Foto: Genya Savilov / AFP / Scanpix

Kas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi otsus minna riigi idaosas võitlevate venemeelsete separatistidega kokkuleppele tähendab liikumist rahu suunas või alistumist Venemaale?

Üleeile teatas Ukraina valitsus, et Donetski ja Luganski oblastites võitlevate venemeelsete separatistidega saavutati kokkulepe. Sellega seoses räägitakse palju Steinmeieri mudelist või valemist, mida nähakse kui üht võimalikku vahendit Ukraina idaosas juba viiendat aastat kestva ja üle 13 000 inimese elu nõudnud sõja lõpetamiseks. 

Ent Steinmeieri mudeliga nõustumine võib Ukraina jaoks olla ohtlik. Paljud Ukraina veteranid, opositsioonipoliitikud ja kodanikuühiskonna ühendused kritiseerivad Steinmeieri mudelit, sest näevad selles rohkem kasu Venemaale kui Ukrainale.

Paljud kriitikud on ühel meelel endise presidendi Petro Porošenkoga, kelle sõnul tähendaks isegi kõige väiksem järeleandmine Venemaale alistumist.

Porošenko endine välispoliitika nõunik kirjutas 1. oktoobril Twitteris, et Steinmeieri mudeliga nõustumine tähendab võitluse lõpetamist ja allaandmist.

Samal päeval kogunesid Kiievis Ukraina rahvuslased, kes süüdistasid president Zelenskõid reetmises. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles