Putinit välja ajama läinud Siberi šamaan kuulutati süüdimatuks

Copy
Jakuutia šamaan Aleksandr Gabõšev.
Jakuutia šamaan Aleksandr Gabõšev. Foto: Youtube

Venemaa presidenti Vladimir Putinit välja ajama läinud Siberi šamaani Aleksandr Gabõševi psühholoogilise läbivaatuse käigus leiti, et ta on süüdimatu ja tema üle ei saa kohut mõista, teatas inimõigusrühmitus Pravozaštšita Otkrõtki.

«Eksperdid leidsid, et Jakuutia šamaan Aleksandr Gabõšev on vaimselt haige, ütlesid (julgeolekuameti) FSB Jakuutia haru uurijad meie advokaadile Olga Timofejevale, kes Gabõševit esindab,» teatas ühendus.

«Me loeme järeldusi laupäeval ja järgmisel nädalal viime läbi omapoolse hinnangu koos sõltumatute ekspertidega, nende seas Moskva omadega. Me usume, et ambulatoorsel läbivaatusel ja ajapiirangutega on võimatu teha usutavaid ja põhjalikke järeldusi kahtlusaluse vaimse tervise kohta,» lisas rühmitus.

Gabõšev alustas märtsis 8000 kilomeetri pikkust rännakut Moskvasse, et «ajada Putin välja» ja «taastada rahva võim». Retk pidanuks kestma kaks aastat. Enne kinnipidamist oli ta läbinud umbes 3000 kilomeetrit ja talle oli tekkinud saatjaskond.

Šamaani lihtsad avaldused Putini kohta äratasid avalikkuse tähelepanu, tuues kaasa nii opositsiooniproteste kui võimude teravaid vastuseid ja halvustavaid avaldusi Kremli-meelselt televisioonilt.

«Jumal ütles, et ta (Putin) on deemon,» rääkis Gabõšev juulis sõltumatule telekanalile Dožd. «Loodus ei salli teda. Kus ta iganes on, seal on kataklüsmid ja terroriaktid.»

Politsei pidas Gabõševi kinni Baikali kiirteel Burjaatias 19. septembri varahommikul.

Päev hiljem teatas Jakuutia tervishoiuministeerium, et šamaan toimetati regionaalsesse neuropsühholoogia kliinikusse «läbivaatusele».

Šamaani vastu algatati kriminaalmenetlus ja teda süüdistatakse äärmusluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles