Soome uus rahvastikuprognoos maalib tulevikust sünge pildi (1)

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Lapsed lehvitavad Põhjamaade riigipeade külaskäigu ajal Helsingis Sibeliuse monumendi juures lippe.
Lapsed lehvitavad Põhjamaade riigipeade külaskäigu ajal Helsingis Sibeliuse monumendi juures lippe. Foto: Roni Rekomaa/AFP/Scanpix

Soome statistikaamet avaldas esmaspäeval uue rahvastikuprognoosi, mille kohaselt langeb sündimus kiiremini kui varasemalt ennustatud. 15 aasta pärast võib Soomes olla seis, kus üheski omavalitsuses ei ole sündide arv surmade arvust suurem.

Uue prognoosi alusel hakkab Soome rahvaarv vähenema 2031. aastal ning sajandi keskpaigaks elaks Soomes umbes 100 000 inimest vähem kui praegu. Olukord paneb Soomes paljud muretsema.

«See on meie riigi ajaloos märgiline muutus, et rahvastik pöörab langusele,» tõdes Soome statistikaameti ülemaktuaar ehk kindlustusmatemaatik Timo Rapo. «Kartsin halba ja pessimistlikku prognoosi, kuid see tuli päris karm. Arvud on palju nukramad kui oskasime arvata.»

Soomes kasvas rahvastik eelmisel aastal vaid neljas maakonnas ja Ahvenamaal. 2035. aastaks kasvaks rahvastik vaid kahes maakonnas ja Ahvenamaal ning 2040. aastaks vaid Ahvenamaal ning Uusimaal, sealgi ainult riigisisese rände mõjul.

Sündimuskordaja jääb sel aastal prognooside kohaselt 1,32–1,34 piiresse. 2015. aastal prognoositi selle aasta sündimuskordajaks näiteks 1,70 ja aasta tagasi 1,45.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles