Poola pangad valmistuvad ECJ otsuse tõttu kohtuasjade laviiniks

Copy
Kohtuhaamer
Kohtuhaamer Foto: Pexels / CC0 Licence

Poola pangad valmistuvad kohtuasjade laviiniks, kuivõrd Euroopa Liidu kõrgeim kohus otsustas, et poolakatel, kellel on koormavate tingimustega hüpoteeklaenud, on õigus laenutingimused ümber arutada.

Otsus võib Poola pankadele kitsamalt ja majandusele laiemalt kulukaks kujuneda. Ekspertide sõnul võib pankade kulu olla suurusjärgus üks kuni kuus korda nende mullune tulu.

Euroopa Liidu Kohus (ECJ) otsustas neljapäeval Poola laenuvõtjate kasuks ja kinnitas nende õigust pöörduda kohalike kohtute poole, et restruktureerida laenud, millel on ahistavad tingimused.

«Osa pankasid kasutas ebaseaduslikke, ahistavaid tingimusi, mis olid keelatud,» ütles Poola rahandusminister Jerzy Kwieciński ajakirjanikele Varssavis kohtuotsuse järel.

«See tähendab, et seda tüüpi (Šveitsi) frankides hüpoteeklaenude võtjad saavad oma õigusi kohtutes kaitsta,» ütles minister. Ta lisas, et rahandusministeerium kavatseb jälgida olukorda pangandussektoris pingsalt.

Umbes 700 000 Poola majapidamist võtsid kümne aasta tagasi soodsate intressimäärade tõttu Šveitsi frankides hüpoteeklaene.

Laenuvõtjatele andis ränga hoobi Poola zloti järsk odavnemine frangi suhtes, mis nende laenukulud pea kahekordistas.

Praegu on Poolas antud umbes 500 000 Šveitsi frankides laenu koguväärtusega umbes 100 miljardit zlotti (23 miljardit eurot). Need moodustavad kokku ligikaudu 20 protsenti kõigist kodulaenudest Poolas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles