Pariisi noaründajat tabas abikaasa sõnul psühhoos (6)

Copy
Pariisi politseinikud sulgesid eile rünnakupaiga île de la Cité`l.
Pariisi politseinikud sulgesid eile rünnakupaiga île de la Cité`l. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Pariisi politsei peakorteris neli inimest tapnud politseiametniku abikaasa sõnul tabas meest rünnakule eelnenud õhtul psühhoos.

45-aastane Mickaël Harpon tappis eile noaga Pariisi politsei peakorteris neli inimest enne, kui korrakaitsja ta sündmuskohal maha lasi.

Politsei on võtnud vahi alla Harponi abikaasa, kellele ei ole süüdistusi esitatud. Naise sõnul tabas meest rünnakule eelnenud õhtul psühhoos, ta kuulis hääli ega suutnud end arusaadavalt väljendada.

Varasemate spekulatsioonide kohaselt võisid Harponi rünnaku ajendiks olla töökohal tekkinud erimeelsused. Harponi abikaasa tunnistas politseile, et mehel oli tüli ülemustega ning tundis, et tema tööd ei hinnata piisavalt. Lisaks oli abikaasa väitel mees 70 protsendi ulatuses kurt.

Harpon pöördus 18 kuud tagasi islamisse ning lõpetas hiljuti kontoris naiskolleegidega rääkimise. Valitsuse kõneisiku sõnul ei ole siiski mingit märki, et Harpon oleks rünnaku eel radikaliseerunud.

Rünnak leidis aset île de la Cité politsei peakorteris eile kell 13, kui Harpon sisenes hoonesse ja suundus otse oma kontorisse, kus asus kolleege keraamilise noaga ründama.

Harpon pussitas kolme meest kahes kontoriruumis ja kahte naist trepil enne, kui korrakaitsja ta hoone hoovis maha lasi.

Pariisi prokuröri Rémy Heitzi sõnul hukkus rünnakus kolm meest ja üks naine. Veel üks inimene on kriitilises seisundis haiglas.

Pariisi prokurör Rémy Heitz (vasakul) ja Prantsuse siseminister Christophe Castaner (keskel) eile pressikonverentsil.
Pariisi prokurör Rémy Heitz (vasakul) ja Prantsuse siseminister Christophe Castaner (keskel) eile pressikonverentsil. Foto: Alexis Sciard via www.imago-images.de / Scanpix

Harpon oli 45-aastane IT-spetsialist, kes oli töötanud politsei heaks 2003. aastast alates. Ametnike sõnul töötas ta politsei luureosakonnas.

Prantsuse siseministri Christophe Castaneri sõnul ei eelnenud rünnakule mingeid hoiatavaid märke. «Pealispinnal oli ta näidistöötaja,» lausus Castaner.

Politseiliidu ametniku Christophe Crépini sõnul olid ründaja ja tema ülemuse suhted pingelised. «Ma ei usu, et see oli terroriakt,» lisas Crépin, kes ründajat isiklikult tundis. Politsei on teatanud, et ei uuri rünnakut terroriaktina.

Rünnak järgnes kolmapäeval alanud üleriiklikule politseistreigile, millega korrakaitsjad avaldavad meelt madala palga, pikkade töötundide, puudulike ressursside ja üha kasvavate enesetappude vastu politsei ridades.

Politseiliidu sõnul on selle aasta algusest registreeritud korrakaitsjate ridades tervelt 50 enesetappu. Liit süüdistab suitsiidides keerulisi töötingimusi ja kasvavat politseivastast vägivalda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles