USA ja liitlased nõuavad ligipääsu Facebooki krüpteeritud sõnumitele (2)

Copy
Foto: Dominic Lipinski / PA Wire / PA Images / Scanpix

USA, Suurbritannia ja Austraalia nõuavad Facebookilt õigust minna mööda sõnumiteenuste krüpteeringutest, kuid sotsiaalmeediahiid on selle vastu.

Facebooki on tabanud viimastel aastatel mitu privaatsusskandaali. Andmete kaitseks lubas firma parandada kasutajate kaitstust kõigi tema platvormide sõnumite krüpteerimise abil.

See aga vähendab korrakaitseametite võimet tuvastada kuritegelikke plaane ja terroristlikke kavatsusi ning jõuda jälile lastepornole, öeldakse USA justiitsministri William Barri, Briti siseministri Priti Pateli ja Austraalia siseministri Peter Duttoni ühiskirjas.

«Facebook ei ole soostunud lahendama meie tõsist muret mõju pärast, mida tema ettepanekud võivad avaldada kõige haavatavamate kodanike kaitsmisele,» seisab ettevõtte juhile Mark Zuckerbergile adresseeritud kirjas.

Firma krüpteerib juba rakenduse WhatsApp sõnumeid, nii et neid saavad lugeda ainult saatja ja adressaat. Sama tehnoloogiat on kavas laiendada ka teistele sama perekonna rakendustele nagu Messenger ja Instagram.

Facebook on teatanud, et ei anna õiguskaitseametitele võimalust krüpteeritud sõnumeid lugeda.

«Me oleme kindlalt vastu valitsuste katsetele tagauksi luua, sest need kahjustavad kõikjal inimeste privaatsust ja turvalisust,» ütles firma pressiesindaja.

Zuckerbergi sõnul nõuavad kasutajad krüpteerimist ning kontode käitumismallide ja sidemete põhjal on võimalik kuritahtlikule tegevusele jälile jõuda ka erasõnumite sisu nägemata.

Ta lubas aga, et Facebook jätkab koostööd ametivõimudega, et saavutada tasakaal privaatsuse ja kuritegevusega võitlemise vajaduse vahel.

Zuckerberg lisas, et krüpteerimisest võib olla palju kasu ka ajakirjanike ja poliitiliste protestijate kaitsmiseks.

Viimasega on päri ka inimõigusaktivistid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles