Hongkongis peatati kogu raudteeliiklus

Copy
Maskis meeleavaldaja Hongkongis.
Maskis meeleavaldaja Hongkongis. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS

Hongkongis peatati kogu raudteeliiklus, mille seas ka rongiliin lennujaama, edastati raudteefirma MTR Corporation avalduses.

Ettevõtte teatel suleti liinid seoses vägivaldsete protestidega, mille käigus vandaalitseti muu hulgas metroojaamades.

"Pärast vägivalla lahvatamist mitmetes piirkondades peab teenindav personal kõigepealt tagama iseenda turvalisuse ja alles siis saavad nad minna kahjustatud jaamadesse, et hinnata kogu kahju ulatust ja alustada remonditöödega," selgitati avalduses.

Raudteeliikluse taasavamise võimaluist kaalutakse uuesti hiljem päeval.

Hiina avaldas reedel toetust Hongkongi erihalduspiirkonna otsusele keelata näomaskid ning nimetas seda hädavajalikuks meetmeks.

"Praegune kaos Hongkongis ei saa lõputult jätkuda," ütles Hiina keskvalitsuse Hongkongi ja Macao asjade büroo pressiesindaja Yang Guang.

Hiina erihalduspiirkonnas neljandat kuud kestvatel demokraatiameelsetel protestidel on näokatete kandmine tavaline, sellega loodetakse tuvastamatuks jääda, kuid pisargaasi ja politsei kummikuulide eest kaitstakse end ka kollaste kiivrite, kaitseprillide ja respiraatoritega.

Analüütikud hoiatavad, et otsus kasutada koloniaalajast pärit eriolukordade seadust loob ohtliku pretsedendi. Seadus pärineb 1922. aastast, mil võimud üritasid maha suruda meremeeste streiki. 

Hiina lubas 1997. aastal Hongkongi taas enda kontrollile allutades jätta piirkonnas kehtima tähtsad Briti võimu aegsed põhimõtted nagu sõltumatu kohtuvõim ja sõnavabadus.

Samas leiavad paljud, et Hongkongi võimud on Hiina keskvalitsuse survel neid õigusi ja vabadusi viimastel aastatel oluliselt piiranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles