Hongkongi maskikeeld andis rahutustele uut hoogu (1)

Copy
Hongkongi meeleavaldajad trotsivad laupäeval Causeway Bay linnajaos protestides samal päeval jõustunud meeleavaldustel näo varjamise keeldu.
Hongkongi meeleavaldajad trotsivad laupäeval Causeway Bay linnajaos protestides samal päeval jõustunud meeleavaldustel näo varjamise keeldu. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Hongkongis jõustus laupäeval meeleavaldustel näo varjamise keeld, mis oli vallandanud reedel nii ulatuslikud rahutused, et võimud peatasid metroo- ja rongiliikluse.

Hongkongi liider Carrie Lam kehtestas reedel koloniaalajast pärinevat eriolukordade seadust kasutades meeleavaldustel maskide kandmise keelu. 

Hiina erihalduspiirkonnas neljandat kuud kestvatel demokraatiameelsetel protestidel on näokatete kandmine tavaline, sellega loodetakse tuvastamatuks jääda, kuid pisargaasi ja politsei kummikuulide eest kaitstakse end ka kiivrite, kaitseprillide ja respiraatoritega.

Eriolukorraseadusega, mida rakendati viimati 1967. aastal, loodeti rahutustele piir panna. See vallandas aga hoopis viha ja senisest ägedama protestilaine.

Lami teate järel tulid tänavatele kesklinna bürootöötajad ning tõkestasid tänavad. Kogu linnas lõhuti metroojaamu, süüdati tänavatel lõkkeid ning rünnati Mandri-Hiinaga seotud ettevõtteid. Politsei lasi käiku pisargaasi.

«Valitus ei kuula meid. Oleme sunnitud panuseid tõstma,» ütles 32-aastane protestija Nathalie seni rahulikus Tseung Kwan O linnaosas.

Hongkongi põhjaosas Yuen Longis avas üks politseinik tule, kui meelevaldajad ta auto sisse piirasid ja süütepomm otse tema jalge ees plahvatas. Politsei nimetas seda enesekaitseks.

Samas piirkonnas tulistati teismelist poissi, kes sai haavata, teatas ajaleht South China Morning Post.

Metroo, mis teenindab päevas nelja miljonit reisijat, pandi reede õhtul seisma.

Laupäeva hommikul seisis kogu raudteeliiklus, ei sõitnud isegi lennujaama viivad rongid. Raudteeoperaator teatas, et jaamadele tekitatud kahjude põhjal otsustatakse, millal liiklus taas käima pannakse.

Suletuks jäid ka ostutänavad. Suured kaubandusketid teatasid, et laupäeval poode ei avata. Paljud Hiina pangad, mille hooneid reedel rünnati, hoidsid laupäeva hommikul uksed-aknad kinni.

Mitmes piirkonnas tekkisid kaubanduskeskustes pikad järjekorrad, sest elanikud püüavad end uute rahutuste hirmus varakult varustada.

Politsei manitseb tekstisõnumitega üldsust nädalavahetusel rahu säilitama.

Kuna metroo ei tööta, on ka paljudes protestijate sotsiaalmeediafoorumites hakanud levima soovitused võtta laupäeval «puhkepäev» ning tulla uuesti tänavatele alles pühapäeval ja esmaspäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles