Taliban kohtus Pakistanis USA eriesindajaga

Copy
USA eriesindaja Afganistani asjus Zalmay Khalilzad.
USA eriesindaja Afganistani asjus Zalmay Khalilzad. Foto: Reuters / Scanpix

Talibani juhid kohtusid Pakistani pealinnas USA eriesindaja Zalmay Khalilzadiga esimest korda pärast president Donald Trumpi kuu aja tagust teadet, et läbirääkimised islamiliikumisega Afganistanis rahu saavutamiseks on «surnud».

Khalilzad kohtus eile Islamabadis Talibani delegatsiooniga, mida juhtis liikumise kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar. Kohtumise üksikasjad ei ole selgunud, sellest teatas anonüümseks jääda soovinud ametnik.

USA ametnikud kinnitavad endiselt, et rahukõnelused ei jätku, igatahes ei toimunud see sel nädalal Pakistanis.

Khalilzad on olnud Islamabadis suurema osa nädalast ning kohtunud Pakistani kõrgete ametnikega. USA välisministeerium on iseloomustanud kohtumisi jätkuna eelmise nädala kõnelustele New Yorgis ÜRO Peaassambleel.

Seal kohtus Khalilzad Pakistani peaministri Imran Khaniga, kes ärgitas rahukõnelusi jätkama.

Ka Talibani delegatsioon eesotsas mulla Baradariga saabus sel nädalal Islamabadi Pakistani valitsusametnikega kohtuma. Arutati poliitilisi küsimusi seoses enam kui 1,5 miljoni afgaaniga, kes elavad tänini põgenikena Pakistanis.

Pakistan oli üks kolmest riigist, kes tunnustas aastatel 1996-2001 Afganistani valitsenud Talibani režiimi, ja levinud arvamuse kohaselt toetab tema sõjavägi, eriti aga luureteenistus ISI, mida juhib Hameed, tänini islamiliikumise mässu Afganistanis. Islamabad eitab seda.

Pakistan aitas kaasa Talibani ja Washingtoni kõnelustele Kataris, millega loodeti jõuda kokkuleppele USA vägede Afganistanist lahkumises. 

Pooled teatasid juba peatsest kokkuleppest, kui USA president Donald Trump 7. septembril teada andis, et tühistab Talibani liidrite ja Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga plaanitud salakohtumise Ühendriikides Camp Davidis, ja lisas paar päeva hiljem, et tema silmis on kõnelused Talibaniga «surnud». 

Trump tõi põhjuseks Talibani jätkuva vägivalla, ja islamistid lubasid vastutasuks veel rohkem rünnakuid.

Katari kõnelustel kohtusid Khalilzad ja Baradar ka nelja silma all. Viimastel nädalatel on Talibani esindajad käinud Hiinas, Venemaal ja Iraanis kõneluste jätkumisele toetust kogumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles