Hongkongi kohus lükkas maskikeelu vaidlustamise katse tagasi

Copy
Hongkongi valitsusvastased meeleavaldajad Wan Chai linnaosas 6. oktoobril 2019.
Hongkongi valitsusvastased meeleavaldajad Wan Chai linnaosas 6. oktoobril 2019. Foto: Reuters/ScanPix

Hongkongi kohus lükkas pühapäeval tagasi katse vaidlustada eriolukorraseadusega kehtestatud maskikeeld ning meeleavaldajad tulid taas tänavatele, ehkki metroojaamad jäid suletuks.

Laupäeval jõustus Hongkongis meeleavaldustel näo varjamise keeld, mis vallandas juba reedel nii ulatuslikud rahutused, et võimud peatasid metroo- ja rongiliikluse.

Hongkongi liider Carrie Lam keelas koloniaalajast pärinevat eriolukordade seadust kasutades meeleavaldustel maskide kandmise. Viimati 1967. aastal rakendatud seadusega loodeti rahutustele piir panna, see vallandas aga hoopis viha ja senisest ägedama protestilaine.

Pühapäeval pöördusid demokraatiameelsed rahvaesindajad ülemkohtu poole keelule erakorralist tõkendit taotlema, väites, et selle kehtestamisega mindi mööda parlamendist ja satuti vastuollu Hongkongi põhiseadusega.

Kõrge kohtunik lükkas tõkendinõude tagasi.

Otsuse teatavakssaamise järel kogunesid protestijad Victoria sadama mõlemale küljele sanktsioneerimata meeleavaldustele. Paduvihmast hoolimata tulid kokku tuhanded maskides inimesed.

Hiina erihalduspiirkonnas neljandat kuud kestvatel demokraatiameelsetel protestidel on näokatete kandmine tavaline, sellega loodetakse tuvastamatuks jääda, kuid pisargaasi ja politsei kummikuulide eest kaitstakse end ka kiivrite, kaitseprillide ja respiraatoritega.

Maskikeeldu on tervitanud nii valitsuse toetajad kui Pekingi võimud.

Vastased näevad selles järkjärgulist liikumist autoritaarse režiimi poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles