Küsitlused: Portugali võimupartei võttis üldvalimistel kindla võidu (1)

BNS
Copy
Portugali peaminister António Costa pühapäeva õhtul Lissabonis Altise hotelli oma Sotsialistliku Partei (PS) valimispeole saabudes.
Portugali peaminister António Costa pühapäeva õhtul Lissabonis Altise hotelli oma Sotsialistliku Partei (PS) valimispeole saabudes. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/ Scanpix

Portugali peaministri António Costa valitsev Sotsialistlik Partei (PS) saavutas parlamendivalimistel kindla võidu, näitasid lävepakuküsitluste tulemused. 

Sotsialistid, kes on valitsenud viimased neli aastat kahe vasakäärmusliku erakonna toel, võitsid Portugali 230-kohalises parlamendis 100-117 saadikukohta, selgus rahvusringhäälingu RTP ja eratelekanalite SIC ja TVI tellitud lävepakuküsitlustest.

Üksi valitsemiseks vajaliku absoluutse enamuse saavutamiseks tuleks võita 116 saadikukohta. 

Portugalis on Costa ametiajal eelarvepuudujääk kahanenud ja majandus kasvanud rohkem kui Euroopa Liidu keskmine, ehkki ta on tühistanud mõned ebapopulaarsed kasinusmeetmed, mis tema paremtsentristist eelkäijad 78 miljardi euro suuruse rahvusvahelise päästepaketi tingimusena olid kehtestanud.

Sotsialistlik Partei, kes on valitsenud viimased neli aastat kahe vasakäärmusliku erakonna toel, oli mitu kuud enne valimisi paremtsentristlikust Sotsiaaldemokraatlikust Parteist (PSD) mitmekümne protsendipunktiga ees, kuid kampaania lõpuosas on vahe vähenenud.

Reedel avaldatud viimaste arvamusküsitluste tulemused annavad sotsialistidele 36-39 toetusprotsenti, suurimale opositsioonierakonnale PSD-le 25-30 protsenti.

Portugali proportsionaalse valimissüsteemi järgi on parlamendi absoluutne enamus olnud 42-45 protsenti häältest, see tähendab aga, et Costal on valitsuse moodustamiseks vaja taas vähemalt ühe partei toetust.

Võimalikud on kommunistid ja Vasakblokk, kes toetasid tema senist valitsust, aga uueks kaalukeeleks võib saada ka erakond Inimesed-Loomad-Loodus (PAN), kel on 3-4-protsendine toetus.

«Kõige tõenäolisem tulemus on Sotsialistliku Partei vähemusvalitsus, mida toetavad radikaalsed väikeparteid, või vähem tõenäolisena väike keskkonnapartei PAN,» ütles konsultatsioonifirma Eurasia Group analüütik Federico Santi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles