Prantsuse minister tunnistas Pariisi noarünnaku järel möödalaskmisi

BNS
Copy

Prantsuse siseminister tunnistas möödalaskmisi neli kolleegi tapnud Pariisi politseitöötaja jälgimisel pärast seda, kui uurijad leidsid tõendeid mehe toetusest radikaalsele islamile. 

Pariisi politsei peakorteris töötanud arvutiekspert Mickaël Harpon (45) tappis neljapäeval lõuna ajal oma töökohal 33-sentimeetrise kööginoa ja austrinoaga neli inimest. Seejärel lasid Harponi kolleegid ta maha. 

Martinique'i saarel sündinud mees oli Prantsuse politseis tööl alates 2003. aastast.

«On selge, et esines möödalaskmisi,» ütles Christophe Castaner telekanalile TF1, välistades samas rünnaku tõttu tagasiastumise, nagu nõuavad mõned opositsioonipoliitikud. 

Castaner on sattunud kriitika alla esialgse väite tõttu, et Harpon polnud «varem kunagi ühtegi käitumisprobleemi ilmutanud.»

Uurijad on sestsaadik välja selgitanud, et Harpon oli kontaktis sunniislami ülikonservatiivse salafismi haru liikmetega. 

Ta oli õigustanud «selle religiooni nimel sooritatud kuritegusid,» ütles Prantsuse terroritõrjeprokurör Jean-François Ricard laupäeval. 

Prokuröri sõnul muutis mees viimastel kuudel oma riietust ja muutis ka suhtumist naistesse. Ricardi sõnul ei soovinud mees enam riietuda läänemaailma rõivastesse ja hakkas hoiduma teatud kontaktidest naistega.

Pühapäeval ütles siseminister, et Harpon tekitas oma kolleegides ärevust juba 2015. aastal, kui õigustas satiirilehe Charlie Hebdo toimetuses 12 inimest tapnud kahe Al-Qaedale truudust vandunud venna tegevust. 

Kuigi politseiametis radikaliseerumiskahtlusi uurinud politseiametnik küsitles hiljem Harponi kolleege, ei tahtnud keegi neist esitada ametlikku kaebust.

«Nähtavasti otsustasid nad kaebust mitte kirjutada. Läbikukkumine leidis aset sel hetkel,» ütles Castaner. «Tema isiklikus toimikus ei olnud midagi, mis oleks viidanud võimalikule radikaliseerumisele. Olnuks meil mingeid märke, oleksime ehk suutnud selle ära hoida.» 

Siseminister astub teisipäeval rünnakuga seoses parlamendi luurekomisjoni ette, ütles komisjoni esimees Christian Cambon pühapäeval. «Me kavatseme need möödalaskmised välja selgitada,» lausus ta AFP-le. 

Juunis avaldatud raportist, mis käsitles radikaliseerumist riigisektoris, toodi välja 30 võimalikku juhtumit Prantsuse politseijõududes, mis koosnevad 150 000 politseinikust ja 130 000 sandarmist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles