Lävepakuküsitlused: Tuneesia parlamendivalimised võitis napilt Ennahdha

Copy
Tuneesia mõõdukalt islamistliku Ennahdha partei esimees Rached Ghannouchi pühapäeva õhtul pealinnas Tunises pärast parlamendivalimisi toetajatele esinemas.
Tuneesia mõõdukalt islamistliku Ennahdha partei esimees Rached Ghannouchi pühapäeva õhtul pealinnas Tunises pärast parlamendivalimisi toetajatele esinemas. Foto: ZOUBEIR SOUISSI/REUTERS/Scanpix

Tuneesia parlamendivalimised võitis napilt mõõdukalt islamistlik erakond Ennahdha, selgus pühapäeva õhtul lävepakuküsitluste tulemustest. 

Valimisjaoskondade sulgemise järel kuulutasid võitu nii Ennahda kui ka uus erakond Qalb Tounes, mille liider on vangistatud meediamagnaat Nabil Karoui, kes osaleb 13. oktoobril presidendivalimiste teises voorus. 

Kaks lävepakuküsitlust annavad Ennahdhale 217-kohalises parlamendis 40 ja Qalb Tounesile 35 või 33 kohta. 

Populistist juristi Seifeddine Makhloufi erakond Karama võidab 17-18 mandaati, näitavad küsitlused. 

Valimiskomisjoni andmeil oli valimisaktiivsus 41,3 protsenti ehk tunduvalt madalam 2014. aastal saavutatud 64 protsendist. Esialgseid ametlikke valimistulemusi on oodata alles kolmapäeval. 

«Valimisjaoskonnas kogutud esialgsete tulemuste järgi saavutas Qalb Tounes esikoha,» ütles erakonna pressiesindaja Hatem Mliki. Ennahdha teatas aga, et «esialgsete tulemuste järgi võitsime valimised meie». 

Praegu on parlamendis ülekaalus Ennahdha ja ilmaliku tsentrierakonna Nidaa Tounes liit, kuid viimase toetus on sisevõitluse tõttu langenud.

«Rahvas ei usalda enam vanu erakondi ja nad ei tea uusi, mistõttu ei ole inimesed neil valimistel motiveeritud,» ütles Tuneesia valimisvaatlusühenduse esindaja Ali Rekiki. 

Qalb Tounesi tugev esinemine võib anda hoogu juurde Karoui presidendivalimiste kampaaniale ja erakonna toetajate sõnul võib see suurendada tema lootusi peaministriks saada juhul, kui ta peaks kaotama presidendivalimised sõltumatuna kandideerivale juuraprofessorile Kaïs Saïedile. 

Parlamendivalimistel enim hääli saav erakond peab alustama läbirääkimisi teiste parteidega enamuse jaoks vajamineva minimaalselt 109 parlamendisaadiku toetuse võitmiseks. 

«Läbirääkimised kestavad ilmselt kaks nädalat,» ütles politoloog Youssef Cherif, välistamata siiski ka uute valimiste võimalust, kui erakonnad ei suuda moodustada elujõulist võimuliitu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles