USA hülgab oma liitlase Süürias (6)

Copy
Türgi sõjaväesõiduk USA militaarkolonnis võtmas osa ühispatrullist Süüria küla Al-Hašišas Türgi piiri lähedal 24. septembril 2019. USA ja Türgi alustasid ühispatrulle Kirde-Süürias, et leevendada pingeid Ankara ja USA toetatud kurdi vägede vahel.
Türgi sõjaväesõiduk USA militaarkolonnis võtmas osa ühispatrullist Süüria küla Al-Hašišas Türgi piiri lähedal 24. septembril 2019. USA ja Türgi alustasid ühispatrulle Kirde-Süürias, et leevendada pingeid Ankara ja USA toetatud kurdi vägede vahel. Foto: SCANPIX

​Valge Maja teatas eile, et USA on andnud Türgile rohelise tule alustamaks rünnakut Põhja-Süüriasse, seejuures lahkuvad piirkonnast USA väed ja nii jäävad võitluses Türgi vastu üksi kurdi võitlejad, kes aitasid koos USA vägedega võidelda äärmusrühmituse ISIS vastu.

«Türgi alustab peagi oma pikalt planeeritud operatsiooni Põhja-Süürias. Ühendriikide relvajõud ei toeta operatsiooni ega osale selles ning USA väed ei  viibi pärast Islamiriigi territoriaalse «kalifaadi» purustamist enam piirkonnas,» teatas Valge Maja pressisekretär Stephanie Grisham.

Valge Maja teatel tehti avaldus pärast president Donald Trumpi telefonikõnet Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga. 

Erdoğan on ähvardanud kuid sõjalise rünnakuga Põhja-Süüria kurdi vägede vastu, millest paljusid peab tema valitsus terroristideks. USA demokraadid ja vabariiklased on hoiatanud, et Türgi rünnak saadab Ameerika liitlastele kogu maailmas murettekitava sõnumi, kirjutas uudisteagentuur AFP.

Nimelt olid kurdid USA lähedased liitlased võitluses äärmusrühmitusega ISIS. The Guardiani teatel tegi Trump otsuse ilma, et oleks seda arutanud Ühendriikide diplomaatidega, kes Süürias toimuvaga hästi kursis on.

Süüria kurdid hoiatasid, et Türgi sõjaline invasioon toob kaasa Islamiriigi taastekke, sest nulliks kurdide aastaid kestnud edukate operatsioonide tulemuse ISISe alistamisel ja võimaldaks ISISe ellu jäänud juhtidel peidust välja tulla, teatasid Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) avalduses. 

Iraagi sõja veteran ja demokraatide kongressisaadik Ruben Gallego kritiseeris Twitteris Trumpi otsust.

«Luba Türgil tungida sisse Põhja-Süüriasse on üks kõige destabiliseerivamaid samme mida Lähis-Idas astuda saame. Kurdid ei usalda Ühendriike enam mitte kunagi. Nad otsivad endale uued liitlased või taotlevad iseseisvust, et end kaitsta,» kirjutas Gallego.

Süüria eksperdid hoiatasid, et kurdide hülgamine Ühendriikide poolt võib viia kaheksa aastat kestnud Süüria sõjas uue rinde kujunemiseni, teisalt võivad kurdid hakata otsima võimalusi kokkuleppeks Süüria presidendi Bashshār al-Assadi režiimiga.

Valge Maja kritiseeris eile oma avalduses Prantsusmaad, Saksamaad ja teisi Euroopa riike, kes ei ole oma ISISega liitunud ja Süüria põhjaosas kinni peetud kodanikke tagasi kodumaale toimetanud. 

«USA ei kavatse neid Ühendriikide maksumaksja raha eest aastaid kinni hoida. Nüüd vastutab Türgi kõigi Islamiriigi võitlejate eest, kes on piirkonnas viimase kahe aasta jooksul kinni peetud,» märkis Valge Maja. 

Türgi presidendi kantselei teatel leppisid Erdoğan ja Trump telefonivestluses kokku kohtuda novembris Washingtonis ja arutada turvatsooni loomist Süüria põhjaosas. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles