Portugali president peab erakonnajuhtidega konsultatsioone

Copy
Portugali president Marcelo Rebelo de Sousa pühapäeval riigi põhjaosas Celorico de Bastos parlamendivalimistel hääletamas.
Portugali president Marcelo Rebelo de Sousa pühapäeval riigi põhjaosas Celorico de Bastos parlamendivalimistel hääletamas. Foto: EPA/Scanpix

Portugali president Marcelo Rebelo de Sousa alustas teisipäeval valimisjärgseid konsultatsioone erakonnajuhtidega ajal, kui valitsev Sotsialistlik Partei (PS) kaalub erinevaid võimalusi stabiilse enamusvalitsuse moodustamiseks. 

Peaminister António Costa PS tugevdas pühapäevastel valimistel oma positsiooni 230-kohalises parlamendis, saades senise 86 saadikukoha asemel 106 mandaati.

Enamusvalitsuse moodustamiseks peavad sotsialistid moodustama sellise valitsuskoalitsiooni, mis tagaks neile veel 10 saadiku toetuse.

Costa, kelle valimiskampaania põhilubadused olid inimeste sissetulekute suurendamine ja riigi rahandusolukorra edasine parendamine, kohtub presidendiga Eesti aja järgi kell 10 õhtul. 

Varem teisipäeval väiksemate erakondade juhtidega kohtunud de Sousalt oodatakse Costale valitsuse moodustamise ülesande andmist. 

Suurim opositsioonijõud Sotsiaaldemokraatlik Partei (PSD) võitis valimistel 77 saadikukohta, järgnesid Vasakblokk 19, kommunistid 12, kristlikud demokraadid viie ja keskkonnapartei Inimesed-Loomad-Loodus nelja kohaga. Lisaks pääses ühe mandaadiga parlamenti uus ökosotsialistlik erakond LIVRE. 

Valimistulemus on endiselt mittetäielik, sest kokku on veel lugemata välismaal antud hääled, mille põhjal jagatakse välja neli saadikukohta. 

2015. aasta valimistel jäid sotsialistid PSD järel teiseks, kuid Costal õnnestus veenda Vasakblokki ja kommuniste ennast toetama ja seejärel vähemusvalitsuse eesotsas võimule tulla.

Peaminister ütles valimisööl, et tahab uuendada oma poliitilist liitu vasakradikaalidega, kes on talle pakkunud koostöö jätkumist. 

Vasakblokk ja kommunistid ei ole veel teatanud, mida nad kavatsevad sotsialistidelt Costa valitsuse toetamise eest nõuda. 

Costa võib otsustada ka vähemusvalitsuse kasuks, mis toetuks parlamendihääletustel juhtumipõhiselt teiste erakondade toetusele. 

Portugali meedia teatel alustab Costa potentsiaalsete partneritega ametlikke koalitsiooniläbirääkimisi kolmapäeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles