Tiibeti laama: Hiina tahab Euroopat ja Aafrikat kontrollida

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Tiibeti eksiilparlamendi liige Thubten Wangchen Tallinnas. Kokku külastab Tiibeti laama 30 riiki. 
Tiibeti eksiilparlamendi liige Thubten Wangchen Tallinnas. Kokku külastab Tiibeti laama 30 riiki. Foto: Eero Vabamägi

Tiibeti eksiilparlamendi liige ja kõrge budistlik laama Thubten Wangchen on võtnud ette 30 Euroopa riiki läbiva autoretke «Dialoog rahu nimel», et avaldada Pekingile survet dalai-laama ja Tiibeti eksiilvalitsusega kõneluste jätkamiseks. 16. riigina Eestis peatunud laama hoiatas Hiina majandusprojektide ja ideoloogia eest ning kutsus üles avalikult Tiibetit ja teisi Hiina vähemusi toetama.

Kas olukord Tiibetis on pärast Xi Jinpingi võimuletulekut hullemaks läinud?

Paistab küll. Kontroll on rangem. Ootasime Xi Jinpingi presidendiks saades, et asjad hakkavad viimaks muutuma, sest tema isa on dalai-laama järgija, tema naine tegeleb budistliku meditatsiooniga. Lootsime, et isa ja abikaasa suunavad teda ja asjad muutuvad Tiibeti jaoks paremaks. Kuid see oli tühi lootus.

Paistab, et surve Tiibetile on nüüd suurem. Sama on Hongkongis ja uiguuride juures (Xinjiangi autonoomses ringkonnas – toim).

Aga selline asjade käik ei saa kesta igavesti. Eesti ei olnud igavesti nõukogude võimu all. Kuuba samuti. Paljud kommunistlikud riigid on leidnud oma lõpu. Selline on asjade loomus. Kõik on muutumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles