Itaalia parlament toetas ülekaalukalt saadikute arvu vähendamist

Copy
Itaalia lipp ja rahvahulk.
Itaalia lipp ja rahvahulk. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

Itaalia parlament kiitis teisipäeval ülekaalukalt heaks kauaoodatud reformi, millega vähendatakse seadusandjate arvu mõlemas parlamendi kojas. 

Sammu kiitis heaks 553 seadusandjat, vastu oli 14 ja erapooletuks jäi kaks rahvaesindajat. 

Parlamendiliikmete arvu vähendamine ühtekokku 345 saadiku võrra on olnud valitsusse kuuluva eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) üks tähtsamaid valimislubadusi. 

«See on tehtud!» kirjutas M5S oma blogis. «Lubadus peetud.» 

Parlamendi koosseisu vähendamine on seotud laiema valimisreformiga, millega vasakpoolne valitsus loodab hoida võimust eemal paremäärmuslased.

Itaalia alamkojas on 630 ja ülemkojas 315 rahvasaadikut. Itaaliat edestab Euroopa Liidus seadusandjate arvu poolest vaid Ühendkuningriik.

Põhiseadusreform, mis läheb lähikuudel ilmselt rahvahääletusele, kärbiks järgmises koosseisus alamkoja saadikute arvu 400-le ja ülemkoja oma 200-le. Kärpega peaks Itaalia säästma 100 miljonit eurot aastas.

Parlamendiliikmete arvu vähendamine, mida on Itaalias püütud teha alates 1983. aastast, saab teoks tänu septembri alguses valitsuse moodustanud M5Si ja Demokraatliku Partei (PD) koalitsioonileppele. 

Varem parlamendi suuruse kärpimisele vastu olnud PD nõustus sellega tingimusel, et uus valitsus teeb ümber ka valimisseaduse ning riigis võetakse kasutusele proportsionaalne valimissüsteem. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles