USA senaatorid hoiatasid välissekkumise eest valimistesse

Copy
USA senati luurekomisjoni esimees Richard Burr.
USA senati luurekomisjoni esimees Richard Burr. Foto: AFP / Scanpix

Parteiülene rühm USA senaatoreid kutsus eile president Donald Trumpi hoiatama avalikkust välisriikide valitsuste jõupingutuste eest sekkuda Ühendriikide valimistesse ja sammude astumist takistada sekkumist 2020. aasta presidendivalmistesse.

Soovitus sisaldus 85-leheküljelises raportis, mille esitas senati luurekomisjon. Komisjon on uurinud Venemaa jõupingutusi sekkuda 2016. aasta USA presidendivalimistesse.

Raport keskendus Kremli-toetatud internetiuuringute agentuuri jõupingutustesse kasutada sotsiaalmeediat lahkhelide külvamiseks ja mõjutada 2016. aasta valimiste tulemust.

Raporti kohaselt oli Venemaa sotsiaalmeedia tegevus peaaegu täielikult Trumpi toetav ja osa suuremast katsest külvata lahkhelisid Ameerika poliitikasse, kasutades ära erimeelsusi sotsiaalküsimustes.

Jõupingutused pigem suurenesid kui vähenesid pärast valimiste päeva 2016. aastal ning võtsid sihikule eelkõige mustanahalised ameeriklased.

«Venemaa peab infosõja kampaaniat USA vastu, mis ei alanud ega lõppenud 2016. aasta valimistega,» ütles komisjoni vabariiklasest esimees, Põhja-Carolina senaator Richard Burr.

«Ujutades sotsiaalmeedia üle valeuudistega, vandenõuteooriate ja trollidega ning kasutades ära eksisteerivat lõhestatust, püüab Venemaa toita usaldamatust meie demokraatlike institutsioonide ja meie kaasmaalaste,» sõnas ta.

Senaatorid hoiatasid, et Venemaa ei ole ainus, kes kätkeb ohtu USA valimistele, vaid näitasid ka Hiina, Põhja-Korea ja Iraani suunas.

USA luurejuhid on hoiatanud välisriikide sekkumise ohu eest 2020. aasta valimistesse.

Senati luurekomisjon kutsub Trumpi administratsiooni töötama välja raamistiku tulevaste rünnakute tõrjumiseks ning looma agentuuridevahelise rakkerühma, et jälgida välisriikide valitsuste sotsiaalmeedia kasutust sekkumise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles