India kinnitas Modi ja Xi peatset tippkohtumist

Copy
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja India peaminister Narendra Modi 2018. aasta juunis Hiinas Qingdaos Shanghai Koostööorganisatsiooni tippkohtumisel.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja India peaminister Narendra Modi 2018. aasta juunis Hiinas Qingdaos Shanghai Koostööorganisatsiooni tippkohtumisel. Foto: Aly Song/Reuters/Scanpix

India peaminister Narendra Modi võõrustab sel nädalal Hiina presidenti Xi Jinpingi mitteametlikul tippkohtumisel, kinnitas New Delhi kolmapäeval kohtumise toimumist kõigest 48 tundi enne selle algust. 

India välisministeerium teatas, et Modi ja Xi läbirääkimised India lõunaosas Chennais «pakuvad kahele liidrile võimalust jätkata arutelusid kahepoolse, piirkondliku ja globaalse tähtsusega sõlmküsimuste üle ja vahetada arvamusi India-Hiina arengupartnerluse süvendamisest». 

India on teinud ettevalmistusi liidrite kõneluste korraldamiseks reedel ja laupäeval, kuid meedia spekuleeris nende edasilükkamise võimalusega, sest riikide vahel valitsevad mitmes küsimuses suured erimeelsused. 

Nende seas on Hiina rahulolematus India augustikuise otsusega jagada kaheks Jammu ja Kashmiri osariik ning luua eraldi haldusüksus Ladakhis, mida Peking peab osaliselt endale kuuluvaks, ning India sõjaväeõppused Arunachal Pradeshi osariigis, millest Peking samuti osa endale nõudleb. 

Indiale teeb tuska ka Hiina diplomaatiline toetus Pakistanile.

Hiina välisministeerium väljendas pahameelt augustis, kui Jammu ja Kashmiri Ladakhi piirkonnast sai eraldi India haldusüksus. «India jätkab oma siseriiklikke seadusi ühepoolselt muutes Hiina territoriaalse suveräänsuse õõnestamist,» ütles ministeerium.

Peking peab põhjast rahutu Xinjiangi ja idast Tiibetiga piirnevast budistlikust Ladakhist osa endale kuuluvaks. India seevastu väidab, et osa Hiinale kuuluvast Ladakhist on hoopis tema oma.

Septembris puhkes Ladakhi Pangong Tso järve kaldal India ja Hiina sõdurite kokkupõrge, mida India meedia nimetas «kähmluseks». Kaks kolmandikku järvest jääb Hiina territooriumile.

India on väljendanud vastuseisu ka Hiina ülemaailmsele taristuprogrammile vööndi ja tee algatus ehk uus Siiditee (BRI), mille üks suurprojektidest kulgeb läbi Kashmiri Pakistani poole, mida Delhi endale nõudleb. 

India suurendas hiljuti osalust koos USA, Austraalia ja Jaapaniga loodud formaadis Quad, millega Washington loodab astuda vastu Hiina domineerimisihale Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Uue Siiditee projekti juures valmistab Indiale enim meelehärmi Kashmiri osa. Kashmir on India ja Pakistani ammune tüliküsimus, mis mille pärast on kahel korral jõutud sõjani.

New Delhi süüdistab Islamabadi Kashmiri separatistide toetamises.

Hiina on Islamabadi ÜRO-s Kashmiri asjus toetanud ning sel teisipäeval võeti kahepäevasele visiidile saabunud Pakistani peaminister Imran Khan Pekingis auavalduste saatel vastu.

Hiina kaldub ses küsimuses Pakistani poolele, mistõttu on Hiina ja India suhted jõudnud väga delikaatsesse seisu, ütles Cheng Xiaohe Renmini ülikooli rahvusvahelise poliitika osakonnast.

India ja Hiina, kus elab kokku 2,7 miljardit inimest ehk üle kolmandiku maakera elanikest, võistlevad ka kaubanduses, soovides mõlemad haarata endale suuremat turuosa. Mõlema ühine vastane on selles vallas USA.

Modi ja Xi paikasid suhteid juba 2018. aasta aprillis Hiinas Wuhanis, eelolev kohtumine Indias on selle jätk.

«Liidrite eelmise aasta kohtumise järel on Hiina-India suhted arenenud heas tempos. Pooled on edendanud koostööd mitmes valdkonnas ning tegelenud põhjalikult erimeelsuste ja tundlike teemadega,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles