Soome võib hankida praegusest rohkem hävituslennukeid

Copy
Soome õhuväe F/A-18 Hornet, mis vahetatakse lähiaastatel välja.
Soome õhuväe F/A-18 Hornet, mis vahetatakse lähiaastatel välja. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome valitsus tõstis oluliselt uute hävituslennukite hanke eelarvet, määrates hinnalaeks 10 miljardit eurot. See tähendab, et Soome saab soetada seni plaanitust rohkem hävituslennukeid.

Kaitseminister Antti Kaikkonen ütles Iltalehtile, et valitsus määras hävituslennukite hankele 10 miljardi eurose hinnalae, mis on kõrgem varem kavandatud umbes 7-10 miljardist eurost.

Soome õhuväel on praegu 64 McDonnel Douglas F/A-18 Hornet hävituslennukit, nüüd andis valitsus uute hävituslennukite hankes osalevatele tootjatele võimaluse pakkuda rohkem hävitajaid. Hankes osalejatele saadetakse ka täpsustatud pakkumiskutse. Hankes osalevad ameeriklaste Boeing Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, rootslaste Saab Jas Gripen E, üle-euroopalises koostöös valminud Eurofighter ja prantslaste Dassault Rafale.

«Täpselt 64 hävitajat ei ole kivisse raiutud, kuid see on suurusjärk,» ütles Kaikkonen. «Lõplikus võrdluses hinnatakse lennukite sooritusvõimet, lisaks ka terviklikkust, mida eri tootjad pakuvad. Eesmärk on täita valitsusprogrammi punkt, mis näeb ette Hornetite täieliku väljavahetamise. See on vältimatu, kui soovime hoida meie kaitsevõimet,» rõhutas Kaikkonen.

Hanke läbiviija Lauri Puranen kirjutas oma blogis, et nüüd on võimalus hankida rohkem kui 64 hävituslennukit. «Ei ole ühtegi märki sellest, et mõne pakkuja võiks praegu mängust välja jätta,» sõnas Puranen. «Kinnituse saame siis, kui tootjad esitlevad oma lennukeid jaanuaris-veebruaris toimuval HX Challenge testimisüritusel.»

Rootslaste Jas Gripen E peab olema testimiskõlbulik hiljemalt talveks. Šveitsi hävituslennukite hankest kukkus Gripen välja, sest polnud täielikult valmis.

Täpsustatud pakkumiskutse saatmise ja lennukite testimise järel jõuab Soome hävituslennukite hanke viimasse faasi. «Lõplik ja siduv pakkumiskutse saadetakse tootjatele järgmise aasta sügisel ning lõplik valik tehakse aastal 2021,» ütles Kaikkonen. «Ma ei usu, et täpsustatud pakkumiskutse muudaks oluliselt hangitavate lennukite arvu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles