Ukraina luurajad tõid Donbassist ära olulise tunnistaja (8)

Copy
Donbassist ära toodud tunnistaja.
Donbassist ära toodud tunnistaja. Foto: SBU

Ukraina Julgeolekuteenistuse (SBU) luurajad viisid läbi operatsiooni Ida-Ukrainas, mille käigus toodi okupeeritud aladelt ära oluline tunnistaja, kes annab ütlusi Venemaa vägede kohaloleku kohta Ida-Ukrainas.

Operatsiooni käigus toimetati tunnistaja Luganski oblasti Sorokõne linnast Kiievi poolt kontrollitud aladele. Avalduses teatas SBU, et läbi viidi hoolikalt planeeritud operatsioon, mille eel oli tunnistaja öelnud, et ei taha osaleda illegaalsete rühmituste tegevuses ning sooviks Luganski oblastist lahkuda.

Väidetavalt liitus mees kunagi rahaliste raskuste tõttu Kremli poolt toetatud separatistidega ning tema ülesandeks oli terroristide kahjustada saanud sõjatehnika parandamine. SBU teatel kuulus ta isehakanud Luganski Rahvavabariigi 2. armeekorpuse nimekirja.

Samas ütles ta Ukraina julgeolekujõududega kontakti otsides, et mõistab minevikus tehtud vigu ning avaldas soovi tunnistuste andmiseks Venemaa sõjalise kohaloleku kohta Donbassis.

SBU teatel on mees juba praeguseks andnud uurijatele olulisi tõendeid seoses Venemaa sõjalise agressiooniga Ukrainas. Pärast mehe taustaga tutvumist jõudis SBU järeldusele, et ta ei saatnud korda raskeid kuritegusid ega osalenud otseses sõjategevuses. 

Donbassi sõda algas 2014. aasta aprillis, mil Venemaa poolt toetatud separatistid hakkasid üle võtma valitsusele ja õiguskaitseorganitele kuuluvaid hooneid Donetski ja Luganski oblastites. Samal aastal saadeti väed ka Ukrainale kuuluvale Krimmi poolsaarele, mis annekteeriti.

Hoolimata rohketest tõenditest on Kreml väitnud, et ei ole konflikti osapool. Väidetakse, et Donbassis võitlevad venelased on vabatahtlikud, kuigi tegelikkuses on piirkonnas tegutsenud nii Vene eriväelased kui ka Venemaa valitsusele alluvad palgasõdurid.

ÜRO teatel on konfliktis elu kaotanud 13 000 inimest, sõja tõttu on kodudest lahkunud kaks miljonit inimest.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles