Saksa politsei otsib taga tulirelvadega sünagoogi rünnanud isikuid (2)

Copy
Politseinikud Halle linnas.
Politseinikud Halle linnas. Foto: Sebastian Willnow / AP / Scanpix

Saksamaal Halle linnas toimus täna pärastlõunal tulistamine, mille tagajärjel hukkus vähemalt kaks inimest. Teatatud on veel mitmetest vigastatutest.

Politsei teatel põgenesid kahtlusalused sündmuskohalt, kuid praeguseks on vähemalt üks inimene kinni peetud. Halle linnas on kehtestatud eriolukord.

Viimaste andmete kohaselt viibivad kahtlusalused Halle lähistel asuvas Wiedersdorfis ning nende asukoht on politsei poolt ümber piiratud. 

Ametnike sõnul tehti tulirelvast mitu lasku ning kahtlusalused põgenesid seejärel sündmuskohalt autoga. Politsei soovitab inimestel kodudes püsida või omale turvaline koht leida.

Halles toimunud tulistamises hukkus vähemalt kaks inimest.
Halles toimunud tulistamises hukkus vähemalt kaks inimest. Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP / Scanpix

Kohalik ringhääling MRD teatas, et tunnistajate sõnul kandis vähemalt üks tulistaja sõjaväevormile sarnanevat riietust ning tal oli kaasas mitu relva.

Ajalehe Bild teatel toimus tulistamine Pauluse piirkonnas asuva sünagoogi lähistel ning tulistaja kasutas püstolkuulipildujat, kuid seda infot ei ole ametlikult kinnitatud. Politsei on sündmuskoha ümber piiranud. Sünagoogi juures asub ka juudi surnuaed, kuhu tunnistajate sõnul visati granaat.

MRD teatel üritas kahtlusalune sünagoogi pääseda ning sooritas selle ukse juures mitmeid laske pumppüssist ja automaadist. Mehel oli seljas sõjaväevormile sarnanev riietus ning peas kiiver. Tunnistaja sõnul üritas ründaja surnuaia ukse alt hoonesse granaate visata.

Die Welt kirjutab, et ründajad üritasid maha murda sünagoogi ust ning lõhkuda aknaid. Ukse ja akende pihta tulistati korduvalt automaatrelvadest, kuid ründajatel ei õnnestunud hoonesse tungida. Sünagoogis viibis sel hetkel 80-100 juuti, kes tähistasid Yom Kippuri usupüha.

Pärast ebaõnnestunud katset avati tuli tänaval viibinud tsiviilisikute pihta ning tulistati lähedalasuvat kebabirestorani. Seejärel olevat üks ründaja roninud sõiduautosse ning sündmuskohalt põgenenud. 

Uudistekanal n-tv rääkis tunnistajaga, kelle sõnul rünnati ka kebabirestorani. Esmalt oli heidetud granaat, mis ei plahvatanud ning seejärel avati tuli automaatrelvast. Ajakirjanikuga rääkinud inimene peitis end tualettruumi, kuid tema sõnul hukkus üks järjekorras olnud mees. 

Politseinikud sündmuskohal.
Politseinikud sündmuskohal. Foto: STRINGER / REUTERS / Scanpix

Lisaks väitis kohalik meedia, et pärast kahtlusaluste põgenemist oli laske kuulda ka Hallest 8 kilomeetri kaugusel asuvas Landsbergis. Politsei kinnitas infot, kuid ei jaganud selle juhtumi kohta rohkem üksikasju. MDRi teatel on politsei organiseerinud relvastatud valve Leipzigi sünagoogi juurde ning jälgib ka teiste ümbruskonnas asuvate linnade sünagooge.

Rünnaku hetkel Halle sünagoogis viibinud inimesed on endiselt pühakojas ning nende turvalisust tagab politsei eriüksus. 

Meedia on spekuleerinud, et rünnak võis olla seotud eile ja täna tähistatava Yom Kippuri ehk judaismi tähtsaima pühaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles