Tusk süüdistab põgeniketulvaga ähvardanud Erdoğani väljapressimises

Copy
Plahvatused Süüria piirilinnades Ras al-Ainis ja Tal Abyadis täna.
Plahvatused Süüria piirilinnades Ras al-Ainis ja Tal Abyadis täna. Foto: Reuters TV / Reuters / Scanpix

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk taunis reedel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ähvardust lasta miljonid Süüria põgenikud Euroopasse, kui blokk ei lõpeta Türgi Põhja-Süüria pealetungi kritiseerimist.

«Türgi peab aru saama, et meie kardame kõige rohkem, et nende tegevus võib viia järjekordse humanitaarkatastroofini, mis oleks lubamatu,» ütles Küprost külastav Tusk.

«Me ei aktsepteeri ka põgenike kasutamist relvana, et meid šantažeerida. Sellepärast pean ma president Erdoğani eilset ähvardust täiesti kohatuks.»

Erdoğan ütles neljapäeval kõnes parlamendile: «Hei, Euroopa Liit, ärka üles! Ütlen veel kord – kui te üritate kujutada meie operatsiooni seal invasioonina, siis on meie ülesanne lihtne. Me avame uksed ja saadame teile 3,6 miljonit migranti.»

Ta pidas silmas miljoneid süürlasi, kes on Süüria sõja eest kaheksa aasta jooksul Türki elama pagenud.

2016. aastal sõlmis Türgi EL-iga lepingu, mille järgi takistatakse põgenike liikumist Euroopasse vastutasuks kuue miljardi euro ja viisavabaduse eest.

Ankara kritiseerib EL-i aga raha aeglases üleandmises ja tegevusetuses põgenikekriisi lahendamisel.

«Te pole kunagi siirad olnud,» ütles Erdoğan bloki kohta. «Nüüd nad ütlevad, et ei anna meile kolme miljardit eurot. Kas te olete kunagi pidanud kinni ühestki meile antud lubadusest? Ei.»

Ähvarduse taustal on kolmapäeval alanud Türgi sõjaoperatsioon Süürias. EL kritiseerib operatsiooni, kuid Türgile see ei meeldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles