Saksamaal nõudis listeeriapuhang kolme vorstisööja elu (8)

Copy
Vorstitootja Wilke toodangut peetakse Saksamaal ulatusliku listerioosipuhangu põhjustajaks.
Vorstitootja Wilke toodangut peetakse Saksamaal ulatusliku listerioosipuhangu põhjustajaks. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / Scanpix

Saksamaa vorstitootja Wilke on sattunud listeeriaskandaali, sest väidetavalt suri kolm inimest nende toodangu tarbimise järel.

Arvatakse, et vorstitootja Wilke toodang on alates 2014. aastast Saksamaal listerioosi nakatanud 37 inimest ja nõudnud kolme vanemaealise inimese elu riigi kolmes erinevas piirkonnas.

Skandaali tõttu kutsub vorstitootja poelettidelt tagasi mitmed oma tooted, aga listeeriapuhang puudutab ka ettevõtteid, mis oma restoranides Wilke tooteid kasutavad. Berliner Morgenpost kirjutas, et Wilke tooteid pakutakse näiteks mööblikaupluse Ikea restoranides.

Kohalik veterinaaramet sulges listeeriapuhangu tõttu ettevõtte Twistetali linnas asuva tehase.

Wilke tooteid müüakse mitmetesse teistesse maailma riikidesse, näiteks Venemaale, Itaaliasse, Suurbritanniasse. Teadaolevalt Eestis firma tooteid ei müüda.

Listeeriapuhang on Saksamaal põhjustanud paanika ja laiema mure toiduohtuse pärast.

Nimelt leiti hiljuti listeeriabakter ka Prantsusmaalt imporditavast juustust ning täna hommikul teatasid ettevõtted Deutsche Milchkontor ja Fude +, et kutsuvad poodidest tagasi väikese rasvasisaldusega piima. Põhjuseks toote võimalik reostatus bakteriga Aeromonas hydrophila, mis võib põhjustada inimestel seedetraktihäireid, peamiselt kõhulahtisust. 

Sakslaste pahameelt ja usaldamatust toidusektori vastu suurendab asjaolu, et Wilke vorstitoodangu puhul arvatakse, et esimesed nakatumisjuhtumit leidsid aset juba 2014. aastal, aga tooteid hakatati tagasi kutsuma alles eelmise nädala lõpus.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles