Suri esimene avakomosesse väljunud inimene Aleksei Leonov (5)

Copy
Aleksei Leonov.
Aleksei Leonov. Foto: Sputnik/Scanpix

Venemaal suri 1965. aastal esimese inimesena avakosmosesse väljunud Nõukogude kosmonaut Aleksei Leonov, teatas täna tema abi.

«Ta suri pika haiguse järel täna Moskva Burdenko haiglas,» ütles Natalia Filimonova.

Leonov elas 85 aasta vanuseks.

Kosmoseagentuur Roskosmos väljendas kurbust kahel korral Nõukogude Liidu kangelase aunimetuse pälvinud «kosmonaut nr 11» surma üle.

Kosmonaut sängitatakse teisipäeval kalmistule Moskva lähistel, ütlesid ametnikud.

Leonov oli 1961. aastal esimese inimesena kosmosesse lennanud Juri Gagarini hea sõber.

Neli aastat hiljem tegi Leonov ise ajalugu, väljudes kosmoselaevast Voshod 2 ning viibides 12 minutit ja 9 sekundit ilmaruumis. Kümme nädalat hiljem käis avakosmoses esimene ameeriklane.

«Ma tõukasin end õrnalt välja ja liikusin laevast eemale,» ütles Leonov 2015. aastal AFP-le. «Seal oli süsimust, tähed kõikjal ja päike oli pea talumatult ere.»

Leonov ja kosmoselaeva piloot Pavel Beljajev tõusid umbes 500 kilomeetri kõrgusele orbiidile. Kuigi missioon oli üldjoontes edukas, lõppes nende naasmine Maale peaaegu tragöödiaga kui nad tegid hädamaandumise sügaval Venemaa metsas.

Missioonist vändati 2017. aastal ka film «Esimesena kosmoses», kus Leonovit kehastas Vene näitleja Jevgeni Mironov. Leonov ise oli filmi konsultant.

1975. aastal juhtis Leonov Nõukogude Liidu ja Ühendriikide esimesel ühismissioonil kosmoselaeva Sojuz 19.

Mais tähistas Leonov oma 85. sünnipäeva. Toona õnnitles teda ka president Vladimir Putin, kes nimetas teda Nõukogude kosmonautide väärikaks esindajaks. «Sa oled andnud suure panuse Vene kosmonautikasse ja edendanud selle väljapaistvaid saavutusi,» ütles Putin.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles