Etioopia peaministrit tunnustati Ida-Aafrika rahukursile suunamise eest

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed (vasakul) ja Eritrea president Isaias Afwerki mullu suvel Addis Abebas Eritrea saatkonna taasavamisel.
Etioopia peaminister Abiy Ahmed (vasakul) ja Eritrea president Isaias Afwerki mullu suvel Addis Abebas Eritrea saatkonna taasavamisel. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Oma pingutuste eest lahendada paarkümmend aastat püsinud piirikonflikti Eritreaga eile Nobeli rahupreemia pälvinud Etioopia peaminister Abiy Ahmed loodab, et talle määratud auhind on inspiratsiooniks kogu maailmajaole.

2018. aasta aprillis Etioopia peaministriks saades algatas Abiy ulatuslikud liberaalsed reformid seni rangelt kontrollitud riigis. Ta andis poliitilistele parteidele õiguse tegutseda, vabastas vanglatest tuhandeid opositsiooniaktiviste ja lubas eksiilis viibivatel dissidentidel koju naasta. Ühtlasi on Abiy valitsusjuhina soodustanud naiste tõusmist mõjukatele positsioonidele ning vallandanud terve hulga seni puutumatuna tundunud ametnikke, kellest osa süüdistati piinamises.

Enne peaministriks saamist tegutses Abiy küberluure valdkonnas ning pooleteise aastaga ametis on ta omandanud maine kui juht, kes on valmis võtma riske, astudes vastu aastakümneid vindunud probleemidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles