Soome tööhõiveplaan eeldab suuremat sisserännet (1)

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Soome peaministri Antti Rinne tööhõiveplaanid muutuvad iga päevaga keerulisemaks, kuna jahenev majandus ennustab kehvemaid aegu.
Soome peaministri Antti Rinne tööhõiveplaanid muutuvad iga päevaga keerulisemaks, kuna jahenev majandus ennustab kehvemaid aegu. Foto: Martin Divíšek/EPA/Scanpix

Soome peaminister Antti Rinne lubas hiljuti YLE eetris, et paneb oma pea pakule, kui järgmise aasta augustiks ei ole Soomes rakendust leidnud vähemalt 30 000 uut töötajat ning valitsuse plaan jõuda mõne aastaga 75-protsendilise tööhõiveni on endiselt jõus, kuid maailmamajanduse jahenemise tõttu muutub selle elluviimine üha keerukamaks.

Soome majandusolukord mõjutab ka tööhõivet, ja prognoosi kohaselt suudetakse valitsusperioodi lõpuks saavutada vaid 73,1 protsendi suurune tööhõive. Valitsuse plaane mõjutab kõige rohkem maailmamajanduse olukord, mis elab hetkel läbi segaseid aegu. Brexit, ameeriklaste kaubandussõjad ja nii Saksamaa kui ka Rootsi majanduste jahenemised tähendavad Soomele majanduslikult kehvemaid aegu.

Viimasel ajal on suurenenud ka koosotsustamised ehk YT-läbirääkimised, mis üldiselt tähendavad töökohtade kadu. Töökohti on vähendatud suurel määral – näiteks laevaehitusfirma Wärtsilä koondab 200 inimest, OP-pank loobub 115 töötajast ning mitmed metsandusettevõtted tõmbavad samuti tegevust koomale. Olukord kipub liikuma sinnapoole, kus nädalas kaotab oma töö rohkem inimesi, kui võetakse tööle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles