Barcelonas marssisid tuhanded Kataloonia iseseisvuse vastased (15)

Copy
Meeleavaldus Barcelonas.
Meeleavaldus Barcelonas. Foto: Paco Freire / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Tuhanded Kataloonia iseseisvuse vastased avaldasid laupäeval Hispaania rahvuspühal piirkonna pealinnas Barcelonas meelt. 

Valdavalt Hispaania lippe, kuid mõnel puhul ka Kataloonia lippe lehvitanud meeleavaldajad marssisid Barcelona kesklinnas, kandes iseseisvusevastaseid sõnumeid sisaldanud plakateid. 

Politsei teatel osales meeleavaldusel 10 000 inimest, tunduvalt vähem kui kahe aasta eest sarnasel rongkäigul osalenud 65 000 inimest. 

Hispaania rahvuspüha tähistatakse päeval, mil Christoph Kolumbus 1492. aastal esmakordselt Ameerikasse jõudis.

Järgmise nädala algul on oodata Hispaania ülemkohtu otsust 12 Kataloonia iseseisvusliikumise juhi üle, keda süüdistatakse piirkonna lahkulöömispüüetes, mis viisid Hispaania kümnendite rängimasse poliitilisse kriisi.

Endist Kataloonia asepresidenti Oriol Junquerast ja veel kaheksat inimest süüdistatakse mässus ja prokurör nõuab neile 25-aastast vanglakaristust.

Kataloonia kaks suurimat iseseisvusmeelse kodanikuühiskonna organisatsiooni Kataloonia Rahvusassamblee (ANC) ja Omnium Cultural on kutsunud rahvast pärast kohtuotsuste teatavakstegemist meelt avaldama. 

Piirkonna peamist separatismivastast ühendust Sociedad Civil Catalana juhtiv Fernando Sánchez ütles laupäeval ajakirjanikele, et ühendus tahab teha üleskutse rahulikkusele ja vastutustundlikkusele. 

Hispaania pealinnas Madridis osles kuningas Felipe VI koos peaminister Pedro Sánchezega traditsioonilisel rahvuspüha sõjaväeparaadi. 

Paraadil olid kohal ka opositsioonierakondade liidrid ja kõigi Hispaania piirkondade presidendid peale Kataloonia ja Baskimaa liidrite, kes pole Hispaania rahvuspüha paraadile ilmunud aastaid. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles