USA senaatori hinnangul on Hongkong muutumas politseiriigiks (1)

Copy
USA vabariiklasest senaator Josh Hawley esmaspäeval Hongkongis ajakirjanikega kohtumas.
USA vabariiklasest senaator Josh Hawley esmaspäeval Hongkongis ajakirjanikega kohtumas. Foto: MOHD RASFAN/AFP/Scanpix

Rahutustest räsitud Hongkong on teel politseiriigiks muutumise poole, hoiatas USA senaator Josh Hawley esmaspäeval ajal, mil piirkonna protestiliikumine ärgitab Washingtoni karistama Hiinat Hongkongi vabaduste vähendamise eest.

Protestijad, kes nõuavad Hongkongi demokraatia laiendamist ning vägivallatsenud politseinike vastutuselevõtmist, on avaldanud linnas meelt viimased 19 nädalat. Meeleavalduste lõppu ei paista, sest protestijad, Peking ja kohalikud võimud keelduvad järeleandmisi tegemast.

Rahutused pöördusid pühapäeval taas vägivaldseks, kui käremeelsed protestijad ja politseinikud läksid mitmes linnajaos kättpidi kokku.

Esmaspäeval oodatakse suure inimhulga kogunemist Hongkongi kesklinna, kus peetaval demonstratsioonil nõutakse USA poliitikutelt ühe eelnõu heakskiitmist, mis võib põhjalikult muuta Washingtoni suhet finantskeskuse Hongkongiga.

Hongkongi inimõiguste ja demokraatia akt, mida USA esindajatekoda võib hakata arutama ja selle juba sel nädalal hääletusele panna, näeb ette Hongkongi kaubandusliku eriseisundi ülevaatamise igal aastal ning võib sätestada ka sanktsioonid Hiina ametnikele.

Eelnõu toetajate seas on Missouri osariigi vabariiklasest senaator Josh Hawley.

Senaator tegi kahepäevase välkreisi Hongkongi ja vaatas rahvarohkes Mongkoki linnajaos pühapäeva õhtul toimunud proteste. Hiljem kohtus ta tuntud kohaliku demokraatiaaktivisti Joshua Wongiga.

«Siinne olukord on kiireloomuline,» lausus senaator esmaspäeval.

Ajakirjanikud küsisid talt, missuguse sõnumiga ta Washingtoni naaseb. Hawley vastas: «Hongkongi ähvardab libisemine politseiriigi poole ning ohus on nii Hongkongi esindajatepõhine valitsus kui ka mudel »üks riik, kaks süsteemi«.»

Kapitooliumil edeneva eelnõu suurimad toetajad on vabariiklased Marco Rubio ja Ted Cruz, kuid dokumendil on parteideülene toetus, eriti senatis.

Laupäeval käis Hongkongis ka Cruz, kes süüdistas Hiina võime katses kehtestada piirkonnas diktatuur.

Hiina seevastu süüdistab «välisjõude» poolautonoomses linnas rahutuste õhutamises ning haaras oma väite toetamiseks kinni Lääne poliitikute Hongkongi-meelsetest avaldustest.

Hiina presidendil Xi Jinpingil oli neile hoiatus: «Hukkub igaüks, kes üritab mõnda piirkonda Hiinast lahku lüüa. Tema surnukeha lömastatakse ja luud jahvatatakse pulbriks.»

Hawley mõistis Xi avalduse hukka ja nimetas seda vägivaldseks retoorikaks, mis ilmestab, miks USA ja tema Euroopa liitlased peaksid tegutsema jõulisemalt Hiina kasvava piirkondlikku ohu vastu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles