Nigeeria islamikoolist päästeti 67 aheldatud õpilast

Copy
Nigeeria islamikoolist päästetud inimesed.
Nigeeria islamikoolist päästetud inimesed. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Nigeeria politsei päästis islamikoolist kümneid aheldatud õpilasi pärast seda, kui enamik neist olid suutnud juba mässu käigus põgeneda.

Põhja-Nigeerias vahistati 78-aastane islamiõpetlane süüdistatuna islami internaatkoolis õpilaste piinamises ja ahistamises.

«Me saime teada, et siin hoiti ligi 300 inimest ning ebainimliku kohtlemise tõttu hakkasid nad eile mässama,» lausus Katsina piirkonna politsei kõneisik Sanusi Buba eile.

Enamik meessoost õpilastele mõeldud kooli õpilasi põgenesid pühapäeval. Sellest hoolimata leidis politsei Daura linna õppeasutusest reidi käigus ahelaist 67 inimest vanuses 7 kuni 40 eluaastat.

Buba sõnul olid õpetajad õpilasi piinanud ja mõnda neist seksuaalselt ahistanud. Kuigi politsei suutis pidada kinni kooli asutaja, põgenesid praegune juhataja ja õpetajad reidi käigus. Buba lubas, et tagaotsitavad «saavad tunda seaduse täit raevu».

Vaid kolm nädalat tagasi leidis riigi teises osas aset sarnane intsident, kui politsei vabastas septembri lõpus Kaduna linna islamikoolist üle 300 õpilase. Ka Kaduna kooli õpilased teatasid piinamisest ja seksuaalsest ahistamisest. Võimud leidsid kooli territooriumilt üle saja aheldatud õpilase.

Vanemad saadavad oma lapsed Daura ja Kaduna islamikoolide tüüpi õppeasutustesse, et nad omandaksid koraani tundmise ja saaksid abi erinevate probleemide, näiteks uimastisõltuvusega võitlemisel.

Nüüd on paljud nigeerlased hakanud nõudma islami internaatkoolide keelustamist riigis. Moslemist president Muhammadu Buhari teatas, et valitsus plaanib seda tüüpi õppeasutused viimaks keelustada.

Eile pani politsei vanematele südamale, et nad ei viiks oma lapsi illegaalsetesse või autoriseerimata õppeasutustesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles