Türgi kohus mõistis osa väidetavatest riigipöörajatest süüdi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad nõudmas väidetavate riigipöörajate vabastamist.
Meeleavaldajad nõudmas väidetavate riigipöörajate vabastamist. Foto: Reuters / Scanpix

Anatolia uudisteagentuuri teatel mõistis Istanbuli kohus pühapäeval süüdi kaks isikut, keda seostatakse riigipöördekatse kavandamises.


Professor Yalcin Kucuk ja endine kolonel Mustafa Levent Goktas mõisteti süüdi «terroristlikusse organisatsiooni kuulumises» ja nad saadeti kuni kohtuotsuse teatavaks tegemiseni vanglasse, vahendas AFP.

Süüalused vahistati möödunud nädalal toimunud Türgi politsei korraldatud erioperatsiooni käigus. Kokku arreteeriti kohtu loal 33 kahtlusalust, keda seostatakse vandenõuga, mille eesmärk on väidetavalt valitsus kukutada.

Eelmisel nädalal mõistis kohus süüdi 15 isikut, ülejäänud 16 on vahi alt vabastatud.

Väidetavalt on vahistamised seotud mõne kuu eest toimunud arreteerimistega, mil võimud arreteerisid 86 endist erukindralit, poliitikut, advokaati, ajakirjanikku ja akadeemikut, keda süüdistatakse kuulumises ultranatsionalistlikku varirühmitusse Ergenekon, mis väidetavalt kavandas juhtivate poliitikute ja julgeolekujõudude atentaate, ebaseaduslikke protestiaktsioone ning pommirünnakuid, et sundida ajalooliselt mõjuvõimsat armeed sekkuma riigi juhtimisse.

Möödunud aasta juulis õnnestus valitseval AK-parteil  riigi konstitutsioonikohtus võita protsess, kus taotleti põhiseadusega vastuollu läinud erakonna sulgemist. Analüütikute hinnangul ongi hiljutised vahistamised kättemaks partei vastastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles